Введення субсидій допоможе уникнути соціального бунту – експерт

Читать на русском

Аби уникнути соціального бунту, уряду необхідно розробляти механізм отримання субсидії.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Реанімаційного пакету реформ з питань реформ енергетики Олександр Карпенко, коментуючи підвищення тарифів за комунальні послуги.

За словами експерта, уряду після підняття тарифів на житлово-комунальні послуги необхідно одразу думати, як компенсувати витрати, в іншому випадку – варто чекати соціального бунту.

«Я не знаю, як буде виглядати це підвищення – рівень доходів населення не змінюється, а витрати на носії зростуть. Єдина можливість уряду – це займатись зараз субсидіями, аби уникнути соціального бунту і одразу після моменту підняття, говорити про те, що це буде коплексно (субсидії – ред.) і ми будемо захищати найвразливіші верстви населення», – говорить Олександр Карпенко.

Відповідаючи на питання, де уряд братиме кошти на субсидії, Олександр Карпенко припустив, що на це частково підуть гроші виділені МВФ та реформа «Нафтогазу».

«Реформа, яку зараз пропонує «Нафтогаз» (підвищити ціну на газ), передбачає, що доходи, які отримає «Нафтогаз», будуть вилучатись і направлятись на субсидії для населення. Наразі механізм субсидування – непрозорий», – розповідає експерт.

Він також переконаний, що уряд не зможе вплинути на населення, аби ті платили по новим цінам, адже немає такого механізму.

«Газ відключити не можна, бо кількість абонентів дуже велика, можна відключити електрику районами, як це робилось, але прямого механізму зараз немає», – переконаний Олександр Карпенко.

Він також додає, що цим повинен займатись не уряд,а приватний бізнес, який безпосередньо і займається поставками для населення. «Вони повинні (приватний бізнес – ред.) ходити по споживачах, які не платять і відрубати, знімати лічільники, відключати від мережі», – пояснює експерт.

Раніше, економічний експерт Володимир Сіденко заявив, що в Україні немає способу привести комунальні тарифи до їх реальної ринкової вартості, проблема в тому, що зараз ця вартість штучна. «Тому зараз першочергово потрібно налагодити облік і контроль в цій сфері, а значить перейти на впровадження лічильників води, тепла – це має бути основою дій уряду в питанні ЖКП», – розповів Володимир Сіденко.

Нагадаємо, що на початку своєї роботи в уряді прем’єр-міністр Арсеній Яценюк обіцяв, що тарифи для населення збільшуватимуться поступово – до 2017 року. Тобто «шокова терапія» мала розтягнутися в часі на 2,5 роки.

Станом на лютий 2015 року, опалення в Києві уже подорожчало втричі – з 2,9 грн за 1 кв. м отоплюваної площі до 9,22 грн. Крім того, зросли і ціни на гарячу воду – з 14,86 грн до 25 грн за кубометр.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: