Криміналітет у владі – це трагедія України – Садовий

Читать на русском

Зустрітися з лідером партії «Самопоміч» та львівським міським головою Андрієм Садовим нам довелося у Києві. Пан Андрій призначає зустріч у «книжному» кафе «Довженко». Саме тут, серед українських книжок та літературних арт-журналів нам пощастило поспілкуватися з одним із найпрогресивніших політиків України на тему майбутніх міських виборів, проблем міста Лева, одіозних рішень Верховної Ради та відповідальності українського політикуму.

СіД: Усіх українців звичайно хвилює питання обстрілів вашого будинку. Чи хвилюєтесь Ви за безпеку своєї родини і через що, як Ви думаєте, відбуваються такі теракти?

А.Садовий: Це питання я адресую нашим силовикам. Як ви знаєте, порушена справа за статтею тероризм, триває розслідування. Після першого обстрілу достатньо воно розвивалось в’яло, зараз бачу активізацію. Тому, дай Бог, щоб ці негідники, були знайдені і покарані, і замовники, які це організували. Буду надіятись, що такого більше не буде. Міняти свій графік життя я не збираюсь: ніколи не користувався охороною і не буду. Та й чи знаєте ви охорону, яка може захистити від гранатомету противотанкового «Муха»?

СіД: В цьому році вже закінчується Ваша каденція міського голови. І в цьому ключі, чому Ви відмовились від посади віце-прем’єр-міністра?

А.Садовий: Бачите, Ви мислите стандартами українця, який хотів би бачити кар’єрний ріст для тої чи іншої людини. Я мислю категорією відповідальності. Я обраний міським головою на певний період. Дуже складна ситуація у Львівській міській раді. Тотальну більшість з початку виборів отримала партія «Свобода» і в мене з ними не просто складні, а критично складні відносини. Є понад сто судів міста з депутатами, тому що дуже часто депутати ініціюють ухвали, які порушують чинне законодавство, і я накладаю вето. Якщо вони вето долають, я звертаюся в суд. І це безпрецедентний випадок в історії  українського місцевого самоврядування. Якщо би я прийняв пропозицію і погодився на ту чи іншу посаду, яку мені пропонували і пропонують, я був би вимушений подати у відставку і тоді колеги-депутати повністю взяли б контроль над містом. І я маю великі переживання, що ті добрі справи, які ми в місті зробили за дуже короткий час можуть бути нівельовані. Я не маю морального права цього допустити і я не маю морального права змінити волю громади міста. Які б не були цікаві пропозиції, я не можу їх прийняти. 

СіД: Давайте змоделюємо ситуацію: якщо, наприклад, у наступному році Вас не оберуть мером Львова і Вам ще раз запропонують посаду першого віце-прем’єр-міністра, Ви погодитеся на неї чи Ви будете очікувати свого часу знову для мерського крісла?

А.Садовий: Я не є провидець і мені важко говорити чи давати відповіді на теоретичні запитання. Сьогодні в Україні війна, кожного тижня ми маємо у Львові похорони. У мене голова болить за ситуацію в місті з ранку до вечора кожного дня. Тому, я, чесно кажучи, не сильно дивлюся в завтрашній рік, тут важливо, щоб місто сьогодні було в безпеці, щоб функціонували якісно всі служби, щоби люди могли рано прокидатися, митися в гарячій воді, щоби нормально їздив транспорт. Тому, буде наступний рік – наступного року зможемо до цього питання і повернутися. 

СіД: Ви є лідером всеукраїнської політичної сили, яка на парламентських виборах 2014 року отримала доволі серйозний кредит довіри і був реалізований депутатський мандат. Відповідно, такий же моральний обов’язок і моральна відповідальність, яка є перед львів’янами, у Вас є перед більшістю українців. Чи не є відмова від цієї посади – моральною безвідповідальністю до решти співвітчизників?

А.Садовий: Коли була виборча кампанія, я звернувся до українців підтримати «Самопоміч» і тих 50 депутатів. І сьогодні мені приємно, що фракція «Самопоміч» показує тверду проукраїнську позицію. Дуже якісно організував роботу Єгор Соболєв, Ганна Гопко. Олег Березюк провадить фракцію і позиція фракції є дуже часто критично важливою. Тому, з точки зору відповідальності, тут вона є максимальна. Щоби зауважити, з міської ради пішло дуже багато людей у Верховну Раду – мій перший заступник сьогодні очолює обласну державну адміністрацію. Тому я віддав дуже багато людей для того, щоб вони сьогодні обіймали надважливі посади в державному управлінні. Я розумію свою відповідальність. Ще раз наголошую, ми в Україні маємо дуже багато талановитих людей і на посаду віце-прем’єра чи прем’єра можна найти багато людей.

Не можна кидати справу, якою займаєшся, посередині дороги. Я говорив, що я буду працювати до кінця каденції міським головою і рік тому назад, і сьогодні, і завтра я вам це скажу. Ми чомусь атрофували таке поняття, як відповідальність, ми чомусь дивимось на політику, як на стрибки із одної посади на іншу. Треба почати справу, треба логічно її завершити, тоді наступний етап. Я не маю морального права сьогодні в такій ситуації покинути Львів, тому що Львів – важливий для України. Тому що не було би Львова, не було би Революції Гідності. Сьогодні, коли в країні війна, коли терористичні акти, коли очікуються збурювання ситуації в певних містах нашої держави, коли російські війська на нашій території  – Львів був, є і буде важливий. Крапка. 

СіД: Чи збираєтеся Ви стати і наступним мером Львова?

А.Садовий: Хочеш насмішити Бога, розкажи про свої плани. Так далеко забігати сьогодні, я вважаю, було би некоректно. Дай Бог, щоб ми зараз витримали цю атаку, яка йде на Україну. А я очікую, що до кінця зими буде дуже гаряче в Україні, власне, через військову агресію. 

СіД: Нещодавно Ви сказали, що без вас Львів розграбують за півроку. Чи є це натяком на тотальну недовіру Вашим партнерам по роботі?

А.Садовий: Ви людина освічена і Ви читаєте багато аналітичних матеріалів, які розказують про те, як і хто господарював. Послухайте сьогоднішню дискусію на антикорупційному комітеті, де міністр аграрної політики розказує про керування, яке відбувалося в Міністерстві і монопольних структурах, і Ви зрозумієте масштаб і специфіку роботи. Тих сто судів, які в мене є з депутатським корпусом, де більшість мають свободівці – це також реалія.

Взагалі, в багатьох наших містах криміналітет має надзвичайно великий вплив і це трагедія для нашої держави, тому що можна мріяти про відповідальну владу в уряді, в Верховній Раді, але якщо не мати гідних представників громади в органах місцевого самоврядування, якщо не обирати адекватних мерів, то буде велика біда. Якщо раніше криміналітет займався пограбунками квартир, машин, то зараз робиться по-іншому – зараз вони шукають людей, або самостійно входять в органи місцевого самоврядування і створюють такі обставини, які б давали можливість їм багатіти, наживаючись на майні чи на землі громади. І таких випадків Ви маєте тисячі по Україні.

СіД: А зокрема у Львові, Ви вважаєте, що цей криміналітет зайшов саме від партії «Свобода»?

А.Садовий: Криміналітет дивиться на партії, як на інструмент. Чи він зайшов через ту чи іншу партію – це є запитанням до правоохоронних органів, які повинні якісно провадити свою діяльність.

Але, Ви ж маєте добру пам'ять: ще нещодавно представник партії «Свобода» був генеральним прокурором нашої країни і це також цікава сторінка історії нашої держави. Тому я думаю, з часом інформації буде більше і резонансних справ буде набагато більше, і українці будуть знати своїх героїв. 

СіД: На Ваш погляд, краще провести місцеві вибори восени чи навесні? 

А.Садовий: Моя б воля,я би їх робив чим скоріше. Але для того, щоб вибори в органи місцевого самоврядування провести весною треба зміни до Конституції. Парламент поки що до цього не готовий. Ідеальний варіант, якби вибори було проведено у травні.

СіД: А чого Ви очікуєте від цих виборів в результаті?

А.Садовий: Я очікую, що в кожному місті будуть представлені відповідальні люди, моральні авторитети, а не криміналітет і балаболи.

СіД: Як представник влади на місцях, що Ви можете сказати з приводу скандального Держбюджету-2015 року?

А.Садовий: Наявність Бюджету – це краще, ніж його відсутність. Сьогоднішня проблема нашої країни – це не Бюджет, а відсутність чіткого розподілу повноважень між гілками влади. Ми на сьогодні живемо в парламентсько-президентський республіці, в той самий час ми маємо дуже великий штат Адміністрації Президента, ми маємо державні адміністрації, які, насправді, мало користі дають для нашої держави. Ми маємо дуже великий ресурс коштів, яких можна зекономити, провівши оптимізацію чисельності працівників держапарату. На сьогодні можна легко скоротити кількість держслужбовців в нашій країні в два раз. Скоротити в два рази кількість міністерств, ліквідувати обласні державні районні адміністрації. Є районні ради, є обласні ради. Я б скоротив рази в три кількість депутатів місцевих органів влади, кількість депутатів Верховної Ради. Думаю, 250 депутатів в парламенті цілком достатньо. Подивиться пропозиції, які висловлює академік Юхновський. Я підтримую багато його думок. Це моя пропозиція. 

СіД: Андрію Івановичу, чому безпосередньо фракція «Самопоміч» відмовилася делегувати свого представника до уряду, який би займався впровадженням чітких, правильних, раціональних кроків по реформуванню? Адже філософія партії «Самопоміч» – «Візьми і зроби»? Як ми бачимо не в усіх випадках ця філософія працює в парламенті. Тому що, якщо ми подивимось, як голосувався Бюджет – всліпу – за цей документ фракція «Самопоміч» віддала десять голосів. Відповідальність партії за цей Бюджет теж є.

А.Садовий: На превеликий жаль в парламенті критично мало депутатів, які вникають в питання Бюджету чи взагалі читають закони, за які потім голосують. «Самопоміч» належить до фракції, яка детально вивчає кожен закон. Дуже багато наших депутатів брали безпосередньо участь в роботі над Бюджетом. Працювали в робочих групах, з міністром фінансів, з прем’єр-міністром і цей бюджет, який був поданий в Верховну Раду і той, який був проголосований – він суттєво відрізняється.

Голоси в «Самопомочі» розділилися, тому що було прийнято рішення відкритого голосування, не було принципового голосування і ті колеги, які працювали над тим Бюджетом більш глибинно – вони проголосували, це десять голосів.

СіД: Ви протягом нашої розмови неодноразово вже говорили і озвучували тезу про відповідальність політиків. Є перелік всіх ваших обіцянок, які зафіксувало «Слово і Діло». Чи можете ви їх прокоментувати?

А.Садовий: (Читає) «Садовий заявив, що має намір відремонтувати проспект Червоної Калини в 2015 році», – так, такий намір в нас є і, як Ви знаєте, ми зараз прокладаємо трамвайну колію з центру міста в Сихів, вона як раз йде по Червоної Калини. «Садовий планує завершити ремонт на вулиці Хмельницького до кінця 2015 року», – ця вулиця в нас йде в ремонті, в тому числі, і за кошти Европейського банку. «Садовий наполягає, щоб в Державному бюджеті передбачали кошти на фінансування іпотечного кредитування житла для військових», – наполягаю. Країна розвивається тоді, коли вона будується. Коли будується житло, в тому числі. Але я розумію, що не можемо допомогти всім. Давайте у першу чергу будемо допомагати хлопцям, які воюють, щоб вони мали можливість отримувати житло. Я думаю, якщо ми будемо мати от такі позитивні приклади, то у людей не буде багато дискусій, чи йти йому воювати, чи ні. Тобто, це вигідно з точки зору держави.

СіД: Але чи вдалося Вам це лобіювати? Такий ваш інтерес?

А.Садовий: Ще не вдалося. Є відповідні звернення до відповідних міністерств, відомств, і фракція «Самопоміч» також цю нашу ідею підтримує. «Садовий має намір побудувати зі Львова колію до кордону з Польщею», – ця тема обговорюєтьсяз Міністерством транспорту, тому що потрібні серйозні інвестиції. Європейський союз готовий підтримати такий проект фінансово також.

СіД: В підсумках 2013 року, ви зазначили, що буде впроваджена програма енергозбереження для будинків. Чи вдалось в 2014 році щось зробити з приводу енергозберігаючих програм?

А.Садовий: Львівське комунальне підприємство «Львівтеплоенерго» має підписану угоду з Європейським банком реконструкції і розвитку. Сума буде 20 мільйонів євро, ще 10 мільйонів євро – це грант, який ми отримали. Мова йде про влаштування дуже великої кількості ІТП – індивідуальних теплових пунктів, встановлення яких дасть можливість зменшити споживання газу і чітко регулювати подачу теплоносія в залежності від температури навколишнього середовища. Але це не все, що потрібно.

За двадцять чотири роки нашої незалежності в нас не запрацювала жодна програма по енергозбереженню, тому що ми сиділи на російській газовій голці. І зараз сидимо. Власного газу, який ми маємо, цілком достатньо при всіх технологіях енергозбереження і для населення, і для промисловості. Плюс, критично важливо, щоб уряд затвердив ціни на газ, вугілля, електроенергію, альтернативні види палива на 10 років наперед. Тоді люди будуть дуже гнучко рахувати кожну гривню і дивиться, що є вигідно.

Але ми в країні маємо трошки іншу ситуацію. Ми маємо монополістів, за якими дуже часто стоять конкретні фізичні особи, які заробляють надприбутки. Тому й важко говорити про енергетичну незалежність нашої держави.

СіД:  І останнє питання до вас: щоб Ви могли порекомендувати Київському міському голові Віталію Кличку з приводу роботи на посаді мера? 

А.Садовий: (Сміється) Ви мене заганяєте в глухий кут такими питаннями.«Самопоміч» має маленьку фракцію в Київській міській раді – це 5 депутатів. І я пригадую перші засідання, в яких вони брали участь. Це літо минулого року. І ті великі очі, які в них були на зустрічах, коли через них пробували пропускати десятки, сотні мільйонів. Наскільки колеги могли, вони пробували ставити блокпости, коли йшла мова про безконтрольне виділення коштів на комунальні підприємства. Потім для них було шоком голосування по тих чи інших ухвалах, по яким не можна голосувати. Не може бути успішної країни, якщо нема успішної столиці. Будемо мати в цьому році вибори і киянам треба бути дуже відповідальними до тих, кого будуть обирати в депутати місцевих органів влади.

Треба чітко розуміти ситуацію по меру Києва, тому що це дуже важливо. Я особисто знаю Кличка з 2006 року і, на моє переконання, він дуже багато зробив для промоції України. Він є одним з лейблів нашої держави. Його настирливе бажання працювати мером Києва справді заслуговує поваги. Але, обравшись мером Києва, він взяв на себе тотальну відповідальність. І він або буде успішно працювати і це місто буде успішним, або весь цей репутаційний плюс, який він має, просто згине. Тому мені хочеться побажати йому успіхів, а киянам мудрості на наступних виборах. 

СіД: І терпіння, мабуть…

А.Садовий: (Сміється) Ну, без терпіння нічого не буває.

Розмову вела Анастасія Соснова

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: