Нацагентство з якості освіти може стати осередком хабарництва – експерт

Читать на русском

Головна ціль створення Нацагентства з питань якості освіти – зменшити сферу впливу Міністерства освіти

Про це в ексклюзивному коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр освіти і науки України 2005 – 2007 років, ректор Національного університету біоресурсів і природокористування України Станіслав Ніколаєнко, коментуючи створення Нацагентства з якості вищої освіти, його перспективи, цілі та міжнародну практику подібних установ.

«Головною метою і завданням при створенні Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти було забрати частину повноважень та сферу впливу Міністерства освіти. Зокрема, відтепер саме Нацагентство буде незалежною структурою, що проводитиме контроль за ліцензуванням та акредитацією університетів. В Європі та світі є така практика. На Заході такий контроль вже давно відбувається неурядовими організаціями, які відокремлені від Міносвіти», – розповідає Ніколаєнко.

За його словами, недоліком є те, що на агентство перекладені та включені функції Вищої атестаційної комісії. Це занадно великий ризик, занадто велика сфера відповідальності та можливість для розвитку хабарництва.

«Сьогодні, агенція залишається ще на папері і можуть бути зміни. За планом працювати вона має почати з вересня. Багато залежить від суб'єктивного фактора. А саме того, хто очолить цю установу. Однозначно, якщо це будуть підприємці, бізнес-представники чи іноземці – це зруйнує діяльність органу й він стане осередком корупції», – вважає екс-міністр.

Підсумовуючи, Ніколаєнко зазначив, що до складу Нацагентства будуть входити представники Міністерства освіти, вищих навчальних закладів різної форми власності, Національної академії наук України, роботодавців та ін.

Зазначимо, 5 лютого 2015 року міністр освіти і науки Сергій Квіт пообіцяв, що найближчим часом буде створено Національне агентство з якості освіти, яке буде незалежною від Міністерства структурою.

Раніше перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун заявила, що в рамках Національного агентства якості вищої освіти будуть створені і профільні комітети, зокрема комітет етики, який буде боротися із плагіатом.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: