Чи врятує Україну Мюнхенська конференція? – аргументи експертів

Читать на русском

Система народного контролю «Слово і Діло»  опитала українських політичних експертів, що означає для України проведення Мюнхенської конференції. Експерти єдині в тому, що політичними переговорами Україні не допомогти.

Політолог Віктор Каспрук ввавжає, що Мюнхенська конференція – це лише гучна назва, а по факту – підміна понять.

«Сьогодні ніхто не може повірити, що відновлення переговорів з Росією має сенс, тому обговорювати потрібно не загальні питання, а конкретно вести переговори, яка з країн може допомогти фінансово, хто може надати Україні зброю. Це меншою мірою не логічно: спочатку зробити заяву, що зброєю ми Україні не будемо допомагати, але організувати конференцію – можно. Зокрема, це стосується позиції Меркель. Мені особисто здається, що потрібно повернутися хоча би до Женевського формату», – вважає Каспрук.

Водночас, член Української Гельсінської спілки Йосиф Зісельс також переконаний, що ніяких результатів для України це не дасть.

«Олланд і Меркель переконані, що питання в розмежуванні кордону та виведенні військ, але ж це не зовсім так. Ну домовимось ми про лінію кордонів. На скільки? Чи надовго? Путін зрозуміє лише зброю, тому в принципі навіть не має сенсу в цій конференції. Можна шукати різні варіанти переговорного формату, але це нічого не змінить», – пояснює Зісельс.

Крім того, політолог Микита Потураєв впевнений, що Лавров та Меркель будуть вести діалог в ключі мирного врегулювання, а не в ключі того, що Росія – країна, яка несе загрозу для всього світу, а не тільки України.

«Не буде предметом розмови, що Росія – країна-агресор. А мирні переговори, через які загинули наші військові, вже були. Путін не сяде за стіл переговорів. Щодо політичних лідерів, то думаю Маккейн та Джон Керрі будуть наполягати на поверненні Женевського формату», – підсумував Потураєв.

Читайте також: Меркель і Олланд вимагають у Путіна вивести війська з Донбасу – АПУ

Очікується, що в конференції візьмуть участь 20 глав держав і урядів, близько 60 міністрів закордонних справ і оборони, а також генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. У форумі візьме участь і канцлер Німеччини Ангела Меркель, яка проведе окрему зустріч з Порошенком. Напередодні вони в телефонному режимі обговорили питання припинення вогню на Донбасі та висловилися за продовження діалогу в нормандському форматі.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: