Як уряд об'єднує територіальні громади? Експерт

Читать на русском

Внаслідок закону про правила об'єднання територіальних громад РДА продовжують виконувати функцію одночасно і виконавчої влади і контролюватимуть місцеве самоврядування. Це не є децентралізацією.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт Олександр Солонтай, коментуючи прийняття нового децентралізаційного закону про засади регіональної політики.

«Верховна Рада прийняла два закони: про засади регіональної політики, а другий про правила об'єднання територіальних громад. Відповідно, до закону про засади регіональної політики взагалі зауважень немає. Це позитивний закон, який дозволить краще проводити регіональну політику. З приводу закону про механізм об'єднання територіальних громад, то закон давно на часі, тому що в Бюджетному кодексі передбачалися об'єднані громади і тут закон встановлює їхню процедуру створення», – розповідає Солонтай.

За його словами, саме закон про об'єднання територіальних громад має в собі недоліки.

«Головним недоліком є те, що вони не йдуть після конституційної реформи. Це не вина закону, але вина законодавця. Виходить так, що закон, який необхідно приймати після конституційної реформи й децентралізації уже приймається. 

Ми стали свідками прийняття змін до Податкового, Бюджетного кодексу та двох нових законів. Але конституційна реформа, яка наводить лад у райдержадміністрації, ОДА, Київській міській адміністрації – не проведена», – пояснює експерт.

Підсумовуючи, Олександр Солонтай наголосив, що таким чином РДА продовжують виконувати функцію одночасно і виконавчої влади і нагляду за місцевою владою, місцевим самоврядуванням, і в результаті виникає ще більша централізація, ніж децентралізація, яка проводиться.

Читайте також: Бюджет-2015: децентралізація чи ліквідація місцевого самоврядування. Погляд

Нагадаємо, реформа бюджетної децентралізації в Україні принесе місцевим бюджетам від 25 до 45 млрд гривень, про це повідомила під час виступу у Верховній Раді України Наталія Яресько.

Також, за словами віце-прем'єра Геннадія Зубка, щоб остаточно розподілити повноваження між місцевими громадами і центральною владою, в рамках реформи слід внести зміни до більш ніж 100 законів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: