«Опозиційний блок» буде триматись за свої привілеї в Раді – експерт

Читать на русском

Великі політичні сили будуть підтримувати ініціативу скасування недоторканності, в той час, як протистояти їм будуть «Опозиційний блок» та мажоритарники.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів український політолог Олександр Палій, аналізуючи питання, чи набереться достатня кількість голосів для відміни депутатської недоторканності та хто, ймовірно, буде проти.

«Відмовлятися великим політичним групам депутатів не має сенсу і вони цього робити не будуть, оскільки це зашкодить їх іміджу та позиціям в парламенті. Тому гадаю, що ймовірність того, що за закон буде проголосовано більшістю, велика. Звісно, будуть і противники цього рішення. Якраз проти будуть «Опозиційний блок» та мажоритарники. Будуть оскарження, дискусії, але вони нічого не вирішать. Голосів вистачить і без них», –пояснює політолог.

За його словами, все це має відбуватись паралельно з реформами правохоронних органів, оскільки у нас й зараз є стаття 80 Конституції України, що дозволяє за рішенням парламенту притягувати депутатів до кримінальної відповідальності, затримувати і заарештовувати їх у разі відповідного звернення прокуратури.

«Це питання того, як працює Генпрокуратура, а не лише закону. Взагалі вважаю, що деякі елементи недоторканності їм можна було б залишити. А от по ключових статтях: державна зрада, вбивство, крадіжка державних коштів чи крадіжка у великих розмірах та ін., то, звичайно, по таких питаннях не має бути ніякої недоторканності», – політолог.

Водночас, політичний експерт Олексій Голобуцький наголошує на тому, що можна трохи прибрати недоторканності, але додати депутатам більше повноважень. Наприклад, надати їм можливість заходити в будь-яке приміщення будь-якого офісу без проблем.

«Гадаю, БПП і надалі виступатиме за скасування депутатської недоторканності, але вважаю, у них не вистачить голосів, щоб за це проголосувати. Щонайменше, до літа це точно не буде ухвалено», – переконаний Голобуцький.

Читайте також: Експерт: Зняття недоторканності – не панацея

Нагадаємо, 4 січня 2015 року координатор парламентської коаліції Юрій Луценко заявив, що скасування депутатської недоторканності відбудеться у 2015 році.

Ще раніше віце-спікер парламенту Оксана Сироїд також запевнила, що «Самопоміч» підтримає законопроект про зняття депутатської недоторканності.

Схожі обіцянки стосовно бажання підтримати скасування депутатської недоторканності давали народний депутат Михайло Гаврилюк, Денис Силантьєв, Борислав Береза, Єгор Соболєв та ряд інших.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: