Експерт: Зняття недоторканності – не панацея

Читать на русском

Не можна бути занадто кардинальним у питанні зняття депутатської недоторканності, адже це теж матиме наслідки, тому в усьому мають бути розумні межі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів заслужений юрист України Микола Савенко, коментуючи скасування депутатської недоторканності.

«У багатьох країнах світу існує депутатська недоторканність. У деяких з них вона повна, а в деяких – часткова. Наприклад, в деяких країнах депутати захищені від арешту і кримінального переслідування лише на час парламентської сесії (США, Норвегія, Філіппіни). 

У більшості країн притягти до кримінальної відповідальності депутата чи будь-яке обмеження особистої свободи можливо лише за умови, що є санкції відповідної палати парламенту. 

У нас зняття недоторканності – це широке поняття, але не можна бути занадто кардинальним в цьому питанні», – вважає юрист.

За його словами, основною загрозою зняття депутатської недоторканності є те, що депутати стають заручниками виконавчої влади, яка буде робити, що захоче в разі прийняття небажаного для неї рішення.

«Можна посилити контроль за їх діяльністю, прибутками, але в усьому мають бути розумні межі. Поки що це взагалі не має юридичної сили і сумніваюсь, що взагалі депутати проголосують за це. Рішення – це конституційна норма, шляхом внесення змін до Конституції. Без висновку Конституційного суду – це нічого не значить», – пояснює він.

Підсумовуючи, юрист зауважив, що якщо вище керівництво захоче когось покарати, сфальсифікувати результати виборів чи призначити свою людину на керівну посаду – це станеться незалежно від того, чи є недоторканність.

«Зняття недоторканості – це, як кажуть, не панацея», – резюмував Савенко.

Читайте також: Депутати Верховної Ради зреклися недоторканності та позбавили її суддів

Нагадаємо, системою народного контролю «Слово і Діло» зафіксовані обіцянки Оксани Сироїд за підтримки «Самопомочі» щодо зняття депутатської недоторканності, Дениса Силантьєва, який запевнив, що «Радикальна партія» та він особисто проголосують за зняття недоторканності, та Юрія Луценка, який зазначив, що партія «Блок Петра Порошенка» ініціюватиме у Верховній Раді VIII скликання процес скасування недоторканності вищих посадових осіб.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: