США може надати Україні зброю, яка зупинить Путіна – експерт

Читать на русском

Зараз є два шляхи – або Путін відчує свою абсолютну владу й буде загрозою вже не тільки Україні, а й балканським країнам, або США дасть зброю Україні, що порушує план Путіна.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів віце-президент Атлантичної ради України та заступник голови громадської ліги «Україна-НАТО» Олег Кокошинський, коментуючи питання можливості надання озброєння Україні від США.

«Впевнений, що Росія може затягувати конфлікт ще довго й ресурсів у неї достатньо. Тим паче, Захід не зможе пред'явити жодних скарг, через ту агресію, яку чинить Росія. Причина в тому, що НАТО чітко заявило, що легітимізація введення російських військ на Донбас базується на статті 51 Статуту ООН, зміст якої – самозахист та оборона. Тобто Росія буде використовувати це та прикриватись тим, що вони просто захищаються», – розповідає Кокошинський.

За його словами, у США є зброя, яка може посилити позиції України та боєздатність української армії.

«Зараз США також боїться, окрім політичних моментів, того, що ця зброя може опинитися в руках російських сепаратистів чи бути перепроданою. Бо такі випадки були. Ми маємо не просто просити про надання зброї, а мати стратегію, яка зброя «налякає» Путіна. В першу чергу, нам потрібна оборонна зброя, танки БМП, БТР. 

Особливо від Америки потрібні безпілотники високого горизонту. Це надзвичайно сильна зброя проти колон Путіна, яка зможе їх зупинити. Я впевнений, що Путіна зупинять лише колосальні втрати та сила зброї», – пояснює експерт.

Підсумовуючи, він зазначив, що зараз або Путін піде в наступ і може бути загрозою не лише для України, а й для балканських країн, Кавказу, або ж стримає свою агресію, так як він не розраховує на такі події і не був готовий до таких втрат.

Читайте також: Російська зброя на Донбасі: снайперський комплекс «Корд» (інфографіка)

Видання Financial Times сьогодні повідомляло, що Путін пропонував Меркель вирішити конфлікт в Україні за «чеченським» сценарієм. Зокрема, він хоче, щоб Київ платив терористам на сході України за мир.

The Wall Street Journal писав, що США вирішують, чи постачати Україні ПТРК «Джавелін». Речник Держдепартаменту США Джен Псакі прокоментувала, що Сполучені Штати не прийняли рішення про забезпечення України летальною зброєю, в той же час така підтримка не виключена в майбутньому.

Матеріали за темою:

Російська зброя на Донбасі: бронеавтомобіль «Выстрел»/«Дозор»

Російське озброєння, що використовується на Донбасі (інфографіка)

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: