Через неплатежі в столиці буде комунальна криза – експерт

Читать на русском

 Ще задовго до підвищення тарифів, комунальні тарифи були дуже далекі від реальних цифр. Зараз ціни за ЖКП – «космічні», тому уряд має переглянути питання мінімальної заробітної плати.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Володимир Сіденко, коментуючи ситуацію з кризою комунальних платежів та способами боротьби з неплатниками.

«В Україні немає способу привести комунальні тарифи до їх реальної ринкової вартості. Проблема в тому, що зараз ця вартість штучна. 

Як показує аналіз, в Україні реальні тарифи, які були навіть до підвищення приховують в собі великий елемент компенсації марнотратства. 

Тому зараз першочергово потрібно налагодити облік і контроль в цій сфері, а значить перейти на впровадження лічильників води, тепла. Це має бути основою дій уряду в питанні ЖКП», – розповідає експерт.

За його словами, необхідно впровадити програму компенсації на основі приватно-державного партнерства, зважаючи, що сьогодні приватний капітал бере участь в постачаннях систем комунальних послуг.

«Абсолютно необхідно перерахувати всі суми, які у нас позначаються як мінімальна заробітна плата. Має бути враховано новий рівень витрат на ЖКГ, а це означає перегляд усіх тарифних ставок. На жаль, сьогодні береться курс на «заморожування» всіх цих показників, що може призвести до комунальної кризи через неплатежі», – пояснює Сіденко.

Проте, експерт Реанімаційного пакету реформ Ілля Несходовський вважає, що врівноваження мінімальної заробітної плати через підвищення тарифів не буде.

«Скоріше за все, враховуючи економічну ситуацію в Україні, особливо після податкової реформи, кількість неплатежів буде тільки збільшуватись. 

Уряд буде боротися з неплатниками каральними заходами. Можливо будуть позови до суду, обмеження прав на виїзд за кордон», – вважає Несходовський.

Читайте також: Експерт: Щоб підвищити ціни на газ, потрібен перехідний період

Нагадаємо, що на початку своєї роботи в уряді прем’єр-міністр Арсеній Яценюк обіцяв, що тарифи для населення збільшуватимуться поступово – до 2017 року. Тобто «шокова терапія» мала розтягнутися в часі на 2,5 роки.

Станом на лютий 2015 року, опалення в Києві уже подорожчало втричі – з 2,9 грн за 1 кв. м отоплюваної площі до 9,22 грн. Крім того, зросли і ціни на гарячу воду – з 14,86 грн до 25 грн за кубометр.

Матеріали за темою:

Тарифний капкан: чому українці платитимуть більше за газ?

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: