Україна сама може виготовляти військову техніку – експерт

Читать на русском

Україна має можливість виготовляти деяку зброю самостійно. Проблемою залишається те, що державному оборонному комплексу більше 20 років і на його модернізацію потрібно більше часу, ніж у нас є.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів полковник запасу, колишній голова Спілки офіцерів України В'ячеслав Білоус, аналізуючи можливість отримання Україною зброї ззовні і виготовлення власного високотехнологічного озброєння.

«Зараз основним постачальником зброї будуть США, тому що вони мають сильний оборонний комплекс. Теоретично, якщо США звернуться до інших держав-членів НАТО, нам допоможуть. Проте, на мою думку, це мають бути ті країни, що мають радянську техніку та озброєння систем, які сумісні з українським обладнанням. Тому питання не в тому, яка країна нам може дати зброю, а в тому чи підійде ця зброя Україні», – пояснює Білоус.

За його словами, українська армія в першу чергу потребує зброї для ведення артилерійської розвідки, засобів РЕП. А головне, Україні потрібні контрбатарейні радари, тому що саме їх нестача призводить до 50% жертв.

«Крім того, потрібні протитанкові ракети. Нашій зброї вже більше 20 років і вона просто не працює. Державний оборонний комплекс потребує модернізації, яку в принципі можна втілити в Харкові, Одесі чи Дніпропетровську, але на це потрібен час і кошти. 

Зокрема, в Україні є багато радянських винищувачів, які можна модернізувати на Одеському авіаційному заводі. На цей завод навіть з Європи звозять деякі види техніки. Також винищувачі модернізують на Львівському авіаційно-ремонтному заводі. В результаті з тренувальних можна отримати бойові літаки. Що стосується літаків, то Україна дійсно може сама їх виготовляти», – розповідає спеціаліст.

Проте, підсумовуючи, полковник запасу наголосив, що не вся зброя підлягає модернізації, а технічно деякі види зброї виготовити в Україні немає можливості.

Читайте також: Конгрес США боїться надавати Україні військову зброю – експерт

Нагадаємо, вчора Ангела Меркель повідомила, що Німеччина не підтримуватиме Україну зброєю, оскільки, на думку канцлера, цей конфлікт має вирішуватися невійськовим шляхом.

Крім того, глава МЗС Чехії виступає проти поставок зброї до України і переконаний, що конфлікт на Донбасі не має військового вирішення, потрібне тільки мирне врегулювання.

Матеріали за темою:

НАТО, зброя і оборонні замовлення. Вектор політичних обіцянок Порошенка

Російська зброя на Донбасі: снайперський комплекс «Корд» (інфографіка)

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: