Український уряд безпорадний в боротьбі за кримських татар – експерт

Читать на русском

Окупація Криму і репресії – це вже питання, яке зможе вирішитися тільки на міжнародному рівні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук, аналізуючи випадок з обшуком будинку заарештованого заступника глави Меджлісу.

«Можна з упевненістю сказати, що обвинувачення, яке висунули заступнику голови Меджлісу і виходячи з контексту дійсності, яка є на півострові після окупації Криму, не що інше, як переслідування за політичними мотивами. Можемо згадати, як приклад, незаконні обшуки навчальних та духовних закладів, обшуки приватних квартир, рішення суду стосовно примусового звільнення приміщення Меджлісу, правовий утиск на канал АТР», – розповідає Матвійчук.

За її словами, крім того, існує арсенал позаправових методів. Для прикладу, досі не розслідувано жахливе вбивство і тортури Рішата Аметова, кримського татарина, який вийшов на одиночний пікет проти окупації Криму, а через кілька днів його знайшли в полі зі слідами жахливих тортур.

«Це при тому, що на відео чітко зафіксовано, як його забирають з цього пікету представники так званої кримської самооборони. Тобто цей арешт заступника голови Меджлісу і відкрите проти нього кримінальне провадження – це дії жорстких репресій. Зрозуміло, чому обрали саме його: на півострові це самооргаганізована спільнота, яка чинить супротив окупаційному режиму», – пояснює вона.

«Гадаю, що окупація Криму та репресії – це вже питання, яке зможе вирішитись лише на міжнародному рівні. В авторитарній країні права на справедливий суд немає».

«Крім того, інші країни, зокрема Туреччина реагує швидше, ніж наш уряд. Коли було захоплено канал АТР, заява була лише від влади Туреччини, не від України», – підсумовує Олександра Матвійчук.

Читайте також: Крим досі залежить від України – депутат ВР Криму

Нагадаємо, 16 вересня в Сімферополі будівлю Меджлісу кримськотатарського народу оточили автоматники, там провели обшук, а вже наступного дня будівлю Меджлісу опечатали.

Також зазначимо, що у Криму склали списки забороненої літератури, тривають обшуки в будинках і навчальних закладах кримських мусульман.

Як відомо, 29 січня 2015 року затримали заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза у зв'язку з розслідуванням кримінальної справи щодо подій 26 лютого 2014 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: