Продовження шкільної програми має зникнути у ВНЗ – експерт

Читать на русском

В Україні необхідно впровадження освітньої автономії у вузах. Вже давно ні в одній з країн ЄС Міністерство освіти не визначає обов'язковий перелік дисциплін. В Україні вузи повинні бути самостійними.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Центру досліджень суспільства Єгор Стадний.

«Закон про вищу освіту, який набрав чинності у вересні, передбачає академічну автономію ВНЗ. В даному випадку суть академічної автономії – це лише інструмент для посилення відповідальності викладачів за предмети, які вони викладають, факультетів та ВНЗ загалом. Зміни стосуватимуться навчальної програми та її вибіркової складової, тому що студенти обирають 1/4 власної програми. Раніше зміст цих навчальних програм визначався Міністерством. 

Відтепер Міністерство не має права визначати, які дисципліни обов'язково чи вибірково потрібно викладати.

Міністерство може визначати лише кінцевий результат навчання: чим має володіти випускник. ВНЗ самостійно вирішує, які дисципліни, професійні та гуманітарні, йому вкладати в цю програму і сам ВНЗ несе відповідальність за її якість», – пояснює експерт.

За його словами, всі побоювання реформи освіти повязані тільки з тим, що ВНЗ бояться відповідальності. Але вже давно в жодній країні ЄС Міністерство не визначає обов'язковий перелік дисциплін.

«Походження дисциплін у наших ВНЗ – радянське, що в 90-х роках трансформувалося в історію України, наприклад, яка викладається протягом 18 занять цілий семестр, колишнім школярам, які щойно протягом 7 років цю історію України вивчали. Сенсу в ній не має. Це не означає, що вони не потрібні. Для прикладу, в іноземних вузах, на 3-4-му курсах пропонується не дисципліна, а список гуманітарних дисциплін на вибір. Продовження шкільної програми у ВНЗ має зникнути», – вважає Стадний.

Підсумовуючи, Єгор Стадний охарактеризував супротив лекторів впровадженню реформи вищої освіти висловом: «Я вимагаю реформ, але не в моєму Міністерстві». Академічна громада не готова до прийняття азів вищої освіти.

Читайте також: Стипендія-2015: чого чекати студентам?

Нагадаємо, що міністр освіти і науки Сергій Квіт 1 грудня 2014 року заявив, що в МОН буде створено 2 нові установи замість Інституту інноваційних технологій - Інститут аналізу освіти та Інститут модернізації змісту освіти. Така обіцянка міністра зафіксована системою народного контролю «Слово і Діло».

Крім того, в березні міністр освіти України Сергій Квіт пообіцяв, що випускники кримських шкіл зможуть скласти ЗНО. Пізніше він уточнив, що така можливість буде в тих вищих навчальних закладах, куди вони збираються вступати.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: