Корупція в «Київводоканалі» може зірвати реконструкцію Бортницької станції

Читать на русском

Головним корупційним ризиком для реконструкції Бортницької станції аерації, на яку передбачається витратити 1,1 мільярдів доларів, є непрозорість діяльності компанії та її корпоративної структури.

Про це в ході круглого столу «Впровадження громадського антикорупційного контролю за реконструкцією Бортницької станції аерації» розповіли громадські активісти, експерти-екологи, представники владних структур та керівництво АК «Київводоканал», передає «Слово і Діло».

«Непрозорість діяльності Київводоканалу – це гігантський ризик для Києва. Довіряти колосальні кошти компанії, не запровадивши механізмів ефективного громадського антикорупційного контролю, означає поставити під удар саму реконструкцію», – вважає експерт ЦПСА Андрій Марусов.

Водночас, про непрозорість корпоративної структури «Київводоканалу» зазначив юрист ЦПСА Олександр Лємєнов і додав, що існують величезні борги за постачання електроенергії «Київенерго», що належить до структур Ріната Ахметова.

«Подеколи заборгованість сягала майже 1 млрд грн, що на той час еквівалентно $115 млн. Наразі вона стабільно коливається в діапазоні 250-400 млн грн. Нарощування боргів перед компаніями українського мільярдера є звичайною справою для головного постачальника послуг водопостачання та водовідвення столиці. Яким чином ці борги, разом зі штрафними санкціями в 200 млн грн, можуть вплинути на діяльність компанії в майбутньому ніхто не візьметься спрогнозувати», – розповідає юрист.

Підсумовуючи, Олександр Лємєнов зазначив, що уряд багаторазово проявляв бажання реконструювати цей інфраструктурний об’єкт, але за фактом кошти рідко перераховувалися.

«Через це, Бортницьку станцію аерації дуже важливо реконструювати саме зараз, допоки не сталося повномасштабної екологічної катастрофи. І ця реконструкція має бути максимально прозорою»,  наголосив відомий юрист.

Читайте також: «Київенерго» заробляє мільйони на киянах, не догріваючи воду

Нагадаємо, радник голови правління з інформаційної політики Вікторія Яковлєва розповіла, що у Бортничах поруч з водогоном будують із порушеннями гідровузол.

Внаслідок цього, стало відомо, що у Бортничах сталося отруєння жителів водопровідною водою. У «Київводоканалі» назвали причину отруєння  це несанкціоноване врізання до недобудованого гідровузла.

Водночас Яковлєва зазначила, що водоканал не має наміру компенсувати збитки мешканцям, які отруїлися водою, бо то вина забудовника, який здійснив незаконне врізання.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: