Україна має перейти до моделі валютного ринку Білорусі – аналітик

Читать на русском

Національний банк України планує ввести єдиний курс долара. Теоретично Україна може перейти до моделі валютного ринку, яка працює в Білорусі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів керівний партнер компанії Capital Times, фінансовий аналітик Ерік Найман.

«На мою думку, на кінець лютого можно запровадити єдиний курс долара на міжбанку. Якщо це зараз робити, то ми автоматично отримаємо збільшення курсу, що буде негативно для України та бюджету. Якщо це робити під жорстким регулятивним контролем, то кардинально це ситуацію не змінить і не покращить. Теоретично Україна може перейти до моделі валютного ринку, яка працює в Білорусі. У них, як такого єдиного курсу міжбанковського валютного ринку не має, але є один курс для експортерів та імпортерів, який встановлюється на валютній біржі», – пояснює аналітик.

За його словами, ця модель була би цікава Національному банку.

«Поки що таких позивів немає, але рано чи пізно це має статися, тому що це насамперед вигідно для самої економіки країни. Це неминуче рішення. Питання тільки, коли та як»,– вважає Найман.

Водночас, економічний експерт Сергій Кисельов розповідає про те, що для того, щоб встановити єдиний курс, потрібно скасувати адміністративні обмеження на валютному ринку.

«Для того щоб встановити єдиний курс потрібно дуже багато заходів. Від банківських нормативів, регулювання ліквідності до активного використання цінних паперів. Це дуже тривалий час. Єдиний показник має бути збалансованим між тими пятьма курсами, які є. Проте, таке нововведення більше справляє враження, що від безвихідного стану він не знає, що робити. Тому що Нацбанк сам же до цієї ситуації і призвів. Індикативний курс був запроваджений самим Нацбанком і не так давно, у вересні 2014 року уже за правління Гонтарєвої. Тому, очевидно, що вони просто намагаються виправити ситуацію», – підсумовує Кисельов.

Читайте також: НБУ буде продовжувати захищати банки – аналітик

Стрибок курсу долара в серпні перекреслив обіцянку екс-міністра фінансів України Олександра Шлапака про утримання національної валюти на рівні 10-10,1 грн за 1 американський долар. Таку обіцянку зафіксувало «Слово і Діло»

Незважаючи на припущення чиновника, курс гривні наприкінці серпня досяг чергового історичного мінімуму, знизившись майже до 14 гривень за долар.

Також 3 червня Арсеній Яценюк пообіцяв, що робитиме все для того, щоб стабілізувати курс.

Нагадаємо, система народного контролю «Слово і Діло» проаналізувала, що саме впливає на курс долара.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: