Від закриття російських банків постраждає українська економіка – експерт

Читать на русском

Незважаючи на визнання Росії країною-агресором, очікувати повного припинення торговельних відносин з РФ не варто. Більше того, наслідки для України від торгових обмежень будуть більш значні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Володимир Сіденко, пояснюючи, як зміняться торговельні зв'язки з РФ після визнання Росії країною-агресором і як це вплине на економіку.

«Я не думаю, що Україна буде ініціатором кардинальних скорочень не тільки на словах. Можливо буде більш жорсткий контроль за російським капіталом на території України. Оскільки це питання пов'язане з тим, що кошти відповідних фінансових установ можуть бути задіяні у фінансуванні терористів. Але з точки зору повного припинення торговельних відносин з Росією – це просто не можливо зробити. По-перше, в короткий термін, по-друге – скорочення мають принцип бумерангу і шкодять не Росії, а Україні в першу чергу. В нашій структурі економічних відносин є залежність від енергоносіїв, залежність сектору машинобудування, є банківські структури, медійні та телекомунікаційні проекти, які мають своїх клієнтів. Це питання стратегічної корекції для України, а не питання, що визнали агресором і припинили торговельні зв'язки. Воно не вирішується ні за місяць, ні за рік навіть», – пояснює експерт.

За його словами, значення обмежень, які будуть проводитись, не таке велике для Росії, як їх наслідки для України.

Водночас економіст Олексій Плотніков розповідає, що за певними даними Путін виділив близько 200 мільйонів доларів філіям банків, що знаходяться на території України.

«Так, потрібен жорсткий контроль за капіталом російських структур, тому що ці кошти вкладені не в фінансовий сектор України. Але питання, що робити з вкладниками таких комерційних банків? Те ж саме стосується і операторів мобільного звязку», – розповідає Плотніков.

При цьому, банки з російським капіталом, мають іншу структуру залучення капіталу, тому що не випускають акції або єврооблігації. Для українських банків з російським капіталом основним джерелом фондування є депозити та кредити від материнських структур. Тому прямого впливу на їх діяльність санкції не нададуть.

Підсумовуючи, президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло пояснює, що в принципі ліквідація російських компаній є досить складним питанням, оскільки вони зареєстровані за українським законодавством, тим паче, що це приватний сектор, а не державний. Інше питання в тому, що вони мають іноземного власника.

«Ліквідації можуть підлягати тільки підприємствам, які мають пряме відношення до фінансування тероризму», – резюмує Жаліло.

Читайте також: Сорос: сума фінансової допомоги Україні залежить від російської агресії

В Україні працюють три дочірніх банки російських державних фінансових груп – Дочірній банк Сбербанку Росії в Україні, ВТБ Банк Україна і Промінвестбанк (російська держкорпорація Зовнішекономбанк).

Президент Росії Володимир Путін раніше повідомив, що російські банки повинні продовжити роботу на території України. Насамперед, тому що в банківському секторі України російські фінансові установи займають більше 30%, і якщо вони припинять свою роботу, це буде додатковим серйозним ударом по українській економіці.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: