Люстрація в СБУ та МВС залежить від Президента – Соболєв

Читать на русском

Під виглядом піклування про оборону Петро Порошенко хоче отримати право оберігати від люстрації керівників Міноборони, МВС, СБУ, Прикордонної служби та Служби зовнішньої розвідки часів Віктора Януковича.

Про це народний депутат Єгор Соболєв пише на сторінці Facebook, передає «Слово і Діло».

«Ті, хто по-справжньому воюють, і так не потрапляють під люстрацію як учасники бойових дій. Закон «Про очищення влади» вимагає вигнати лише керівників МО, МВС, СБУ, ГПУ, Служби зовнішньої розвідки, які служили Януковичу більше року.Так, під цю норму підпали кілька генералів, яких бойові товариші вважають потрібними для оборони України. Зокрема, генерал Воробйов, який за Януковича очолював сухопутні війська. Щоб виправити це, ми разом з секретарем РНБО внесемо поправку до закону, яка б дозволила Президенту за згодою Верховної Ради звільняти від люстрації конкретних офіцерів. Такі поправки підготовлені і ми готові хоч зараз за них голосувати», – пише він.

За його словами, Воробйова звільнили згідно закону «Про очищення влади», але десятки керівників податкової, МВС, головний міліціонер Києва, прокурор Донеччини, губернатор Кіровоградщини спокійно продовжують працювати, хоча мали б бути звільнені за цією ж статтею закону.

«Ясно, що внесена ініціатива – це спроба легітимізувати саботаж люстрації Президентом, а не бажання привести в армію справжніх офіцерів. Коли йдеться про високопосадовців часів Януковича, кожне рішення має прозоро і на очах всього суспільства прийматися парламентом за поданням Президента. Тоді такі генерали матимуть найвищу легітимність, а зрадників ми не пропустимо», – вважає Соболєв.

Підсумовуючи, він зазначив, що в іншому випадку, Петро Порошенко матиме право відновити на службі Лебедєва, Захарченка, Якименка та Ілляшова.

Читайте також: Чому люстрація не запрацює, та чим її замінити?

Нагадаємо, що у Верховній Раді готують проект постанови про відставку генерального прокурора України Віталія Яреми.

Сам генпрокурор напередодні заявив, що готовий покинути свій пост, якщо Верховна Рада висловить недовіру. Він прийме будь-яке рішення ВР, але триматися за посаду не збирається.

Як стало відомо, Верховна Рада внесла зміни до закону «Про очищення влади», згідно з якими Президент зможе одноосібно скасовувати люстрацію вищих військових та силовиків. Вносити такі клопотання на розгляд глави держави зможуть міністр внутрішніх справ, міністр оборони та глава СБУ.

Матеріали за темою:

Люстрація: скільки чиновників було звільнено урядом (ІНФОГРАФІКА)

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: