Росія має привілейоване право вето в ООН – експерт

Читать на русском


Вимога виключення Росії з Ради Безпеки ООН не може бути реалізована. З позиції ООН вплинути на Путіна можливо лише шляхом реформування Радбезу ООН.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» експерт Реанімаційного пакету реформ, голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

«Постійні члени Ради безпеки ООН були запроваджені з моменту створення ООН і їхні права, в тому числі право вето, передбачені саме установчими документами ООН. З точки зору можливості реалізації – ця ініціатива сумнівна. Україні необхідно готуватися до війни», – вважає експерт.

За його словами, звісно підготовка до війни не може замінити дипломатичних заходи і паралельно їх потрібно вживати.

«Вплинути на Росію, з позиції ООН можна лише міняючи саму структуру, реформуючи ООН і фактично перезасновуючи організацію. Визначати, що там не має постійних членів Ради безпеки чи вони не володіють правом вето. На мою думку, це справа на роки», – підсумовує Коліушко.

Водночас, експерт з права, юрист Віктор Колесник вважає, що РФ й досі зберігає привілейоване право вето в Раді Безпеки ООН.

«Вважаю, те, що у Росії є право вето – не просто проблема, а загроза міжнародній безпеці. ООН нічого не зможе суттєво змінити. Інакше, чому протягом кількох років Росія вела торгівельну війну проти Східної Європи. Чому Росія продовжує бути постійним членом Ради Безпеки? Органу, який призначений для збереження миру і водночас, наприклад, ведення війни з Іраком, Іраном чи в Сирії»

«Україна не стане виключенням для змін. Відповідь в тому, що Путін у спадок від колишнього СРСР отримав ядерну зброю. При цьому Росія тримає монополію в Європі в газовому секторі», – пояснює Колесник.

Читайте також: АТО: ситуація на сході України станом на 26 січня

Нагадаємо, що у звязку з останніми подіями голова фракції «Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина» 25 січня у Верховній Раді Юлія Тимошенко виступила за виключення Росії з Ради безпеки Організації Об'єднаних Націй.

Тимошенко зазначила, що в історії був прецедент, коли Союз Радянських Соціалістичних Республік виключили з Ліги Націй через його агресію відносно Фінляндії.

Крім цього, вона закликала країни світу допомогти Україні захиститися від агресії Росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: