Безробіття спровокує зміну влади Порошенко - експерт

Читать на русском

Голова Спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств, економічний експерт В'ячеслав Биковець в коментарі «Слову і Ділу» розповів, що безробіття та соціальна напруга у населення може призвести до зміни державної влади.

«Цього року рівень безробіття збільшився через кризу в Донецькій і Луганській областях. Тенденція на найближчий час не прогнозує нічого позитивного. Все зараз залежить від влади та реформ. Економіка країни, девальвація, особливо перехід валюти на «чорний ринок» майже повністю зруйнували фінансову систему України. Зараз, уряд має проводити упереджені дії, а не доводити до того, щоб люди виходили на вулицю, що може статися. Проте, якщо порівнювати з ситуацією, яка склалась у 2008 році, то гадаю таких масових звільнень, не буде. Роботодавці не будуть приймати таких кардинальних рішень, щоб спричинити глобальні звільнення», – вважає Биковець.

За його словами, під найбільший удар безробіття потрапить сфера консалтингу, банківського сектора, сфера підприємництва, туристичний і готельний бізнес. Менші втрати будуть в галузі промисловості.

«Гадаю, що зараз усе буде залежати від уряду та проведення реформ. Суспільство, скажімо в «режимі очікування» змін. Якщо вони не відбудуться, то рівень безробіття може обернутися черговою зміною влади», – каже Биковець.

Водночас, керівник фірми «Юкрейніан Соціолоджі Сервіс» Олександр Вишняк вважає, що криза у цьому році буде дуже жорстка, оскільки такого падіння реальних доходів громадян не було вже давно.

«Наслідком соціальної напруги буде навіть не політична активність, тому що безробітні не приймають активної участі в суспільстві. Вони шукають спосіб вижити. А от головним наслідком буде – криміналізація суспільства», – підсумовує Вишняк.

Читайте також: Переселенці мають отримати ваучер для перекваліфікації – Денісова

Зазначимо, екс-міністр соціальної політики, голова Комітету ВР з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денисова прогнозує, що до кінця 2015 року в Україні буде більше 2 мільйонів безробітних.

За даними, які наводять експерти Міжнародної організації праці, до 2019 року зростання безробіття може досягти числа 212 млн чоловік. На такі висновки експертів наштовхнули наступні дані: уповільнення зростання, збільшення нерівності в доходах і нестабільність, яка тільки зростає.

Найбільше безробіття торкнеться молоді, яка зараз перебуває у віці від 15 до 24 років.

Матеріали за темою:

Уряд має детінізувати ринок праці – Розенко 

Безробіття змусить населення йти на військову службу – експерт 

Експерт: Головна проблема в 2015 році для українців – безробіття

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: