Уряд має детінізувати ринок праці – Розенко

Читать на русском

В Україні достатньо робочих місць, але проблема в тому, що їх потрібно детенізувати.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів міністр соціальної політики УкраїниПавло Розенко, пояснюючи, як безробіття впливає на рівень соціальної напруженості.

«Безробіття – це похідна від стану економіки. Коли економіка на протязі трьох років падає, то це відразу впливає на ринок праці. Тому, коли ми говоримо, що потрібно для подолання безробіття, то в першу чергу, слід говорити про те, як повинна розвиватися економіка. Не Міністерство соціальної політики, не Центр зайнятості створює робочі місця. Їх створює великий, малий і середній бізнес в Україні»

«Вважаю, що першочергове завдання сьогодні – це провести такі реформи, щоб детінізувати ринок праці, тому що насправді робочі місця є, просто значна віклькість цих робочих місць знаходиться на тіньовому ринку праці», – вважає Павло Розенко.

Крім того, за словами міністра, безумовно потрібно створювати всі умови, для того, щоб піднімати економіку.

Водночас, політолог Володимир Фесенко вважає, що безробіття стане головною проблемою в 2015 році.

«Соціальна напруга може зростати, проте в Україні були й ще більші соціальні кризи. Початок 1990-х років, криза 2008-2009 року. В 2009 році падіння ВВП склало 15%, а за підсумками минулого – 10%. Тому, очікувати нової революції не варто та бунтів також. Революції, як правило відбуваються не коли пік кризи, а навпаки. Коли є завищені очікування, які не виправдовуються. Коли економічна криза, населенню не до протестів. Люди просто виживають», – пояснює Фесенко.

Читайте також: Через пенсійний стаж суспільство біднішає – експерт

За даними, які наводять експерти з Міжнародної організації праці, до 2019 року ріст безробіття може досягнути числа 212 млн людей. На такі висновки експертів наштовхнули наступні дані: сповільнення зростання, збільшення нерівності в доходах і нестабільність, яка лише зростає.

Найбільше безробіття торкнеться молоді, яка зараз знаходиться у віці від 15 до 24 років.

Крім того, експерти прогнозують збільшення нерівності в доходах. Зараз 10% найбільш багатих людей отримують від 30 до 40% всіх доходів, тоді як 10% найбідніших – від 2 до 7%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: