Експерт: вартість газу для українців від НАК «Нафтогаз» – 5430 грн/куб.м

Читать на русском


Підвищення тарифів на газ неминуче, адже, за розрахунками НАК «Нафтогаз», ціна становить 5 430 грн за тисячу кубометрів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр палива та енергетики і член Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Олександр Гудима, пояснюючи, чому собівартість газу українського видобутку подорожчала і якими можуть бути ціни.

«Звісно, ніхто, хто сам видобуває, не буде продавати (газ – ред.) за собівартістю. Ми купуємо газ на європейських ринках, а на встановлення ціни впливає МВФ, який вимагає підняття цін. До того ж, за договором з МВФ, ми маємо кожні півроку піднімати тарифи на газ. Крім того, НАК «Нафтогаз» дає свою обґрунтовану ціну. В результаті, економічно обґрунтована ціна газу внутрішнього видобутку в 2015 році складе 5 430 гривень за тисячу кубометрів. Такі розрахунки НАК «Нафтогаз». Під час розрахунку враховуються експлуатаційні витрати, адміністративні витрати та інше. Виходить, що підняття тарифів на газ буде неминучим», – розповідає Гудима.

За його словами, великим недоліком є те, що немає змін до законів. Зокрема, в законі «Про акціонерні товариства». «Газ, що видобувається в Україні компанією Коломойського «Укрнафта», якою він володіє повністю з часів Кучми, Коломойський витрачає для забезпечення тільки своїх підприємств – приблизно 4 млрд газу».

«Єдиний вихід, який зараз є – це дійсно зменшити споживання газу. Польща вся споживає менше газу, ніж у нас йде на комунальну сферу. Із близько 40 млрд більше половини йде на комунальний побут», – вважає екс-міністр.

Водночас, експерт з енергетичних питань Володимир Рябошлик зауважує, що ціна, яку пропонує НАК «Нафтогаз», неприпустима, тому що компанія включила в собівартість газу капітал компанії.

«Неприпустимо, що НАК «Нафтогаз» включає при розрахунку ціни на газ власний капітал. Без неї собівартість видобутку 1000 куб. м газу дорівнює 863 грн. Ніхто не включає в собівартість капіталізацію»

«На мою думку, наразі просто шукаються способи, щоб, по-перше, обґрунтувати якимось чином ціну. По-друге, підготувати населення до підвищення тарифів. Головним же для уряду є перехід на ринкову ціну та отримання мільярдів для бюджету, які все одно треба буде віддати, як субсидії», – пояснює Рябошлик.

Читайте також: Беззбитковості «Нафтогазу» можна досягти швидше, ніж обіцяє Яценюк

Нагадаємо, влітку Яценюк пообіцяв, що Україна не буде платити Росії 500 дол. за тис. кубометрів газу. Таку обіцянку прем'єра було зафіксовано системою народного контролю «Слово і Діло».

Ціна на газ для населення зараз коливається від 1182 до 4011 грн за тисячу кубометрів, залежно від наявності лічильників та обсягів споживання.

Також Арсеній Яценюк обіцяє до 2016 року ввести в експлуатацію додатковий газопровід між Україною та Польщею. Він дозволить отримувати додаткові 80 млн кубометрів газу і качати весь необхідний газ із ЄС.

Як відомо, весь газ, що видобувається «Укргазвидобуванням», використовується для потреб українських домогосподарств.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: