Енергоконтракт Демчишина повинен бути розірваний – експерт

Читать на русском

Контракт підписаний Демчишиним не вирішить проблеми енергетичного дефіциту для України. З 1500 Мвт – 900 йде на забезпечення Криму.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з енергетичних програм Сергій Дяченко, пояснюючи новий енергетичний скандал, що виник у зв'язку з укладенням контракту між «Укрінтеренерго» та РФ на постачання електроенергії.

«Цей контракт був обумовлений тим, що, після Нового року були передумови переходу на аварійний режим роботи та загрозою розвалу енергосистеми. Системна аварія – це десятки мільярдів збитків і відключення регіону від світла. Контракт, з цього боку дозволив нам уникнути цього. Але, проблеми енергозалежності – цей контракт зовсім не вирішив. Тому що дефіцит – 5Гвт, а поставка за контрактом потужністю в 1500 Мвт, при цьому 900 з яких йде на Крим», – розповідає Дяченко.

За словами експерта, це неприпустимий контракт і в принципі не можна було його підписувати.

«З іншого боку, контракт може бути розірваний. Укінтеренерго – це не держустанова, це просто підприємство і правових претензій або наслідків з боку РФ бути не може», – вважає експерт.

У той же час, голова політичної партії «Демократичний Альянс» Василь Гацько у своєму Facebook пише, що цей контракт при будь-яких обставин повинен бути розірваний.

«29 грудня Державна компанія Укрінтеренерго підписує договір про постачання електроенергії до «Кримського федерального округу Російської Федерації». Ця ж дата вказана і в розпорядженні, яким Яценюк погоджує пропозицію Міністерства енергетики та вугільної промисловості з продажу Укрінтеренерго електричної енергії в Крим будь-якому суб'єкту господарювання. Проте Яценюк виявляється нічого не знає про договори «Кримського федерального округу» Російської Федерації. 

«Росія – країна-агресор. Зараз війна. Навіть у мирний час енергетичні контракти з нею – питання політичне. Як так сталося, що в цих умовах прем'єр-міністр ознайомився з договорами по анексованій території через 22 дня з моменту їх підписання в Москві?», – пише Гацько.

За його словами, тих, хто підписав контракт з боку України потрібно притягнути до відповідальності. І це справа СБУ.

«А ось щодо Яценюка та його ролі в ситуації з визнанням двома державними українськими компаніями та приналежності Криму до Росії належить з'ясувати. При будь-яких обставин цей договір повинен бути розірваний», – підсумовує він.

Читайте також: Яценюк: мета терористів - зупинка металургії України

Більше того, за попередньою інформацією, контрактів було два. Перший – підписаний між українською ДП «Укрінтеренерго» і російською «Інтер РАО» 28 грудня 2014 року.

Другий – між тією ж «Укрінтеренерго» і російською ТОВ «Центр здійснення розрахунків» 29 грудня 2014 року.

Як відомо, про укладення другого контрактуДемчишин офіційно не проінформував, на відміну від свого російського колеги, який ще 30 грудня на сайті Міненерго РФ анонсував підписання угод про постачання електроенергії в Україні.

Скандальність другого документа полягає в тому, що згідно з його умовами, «Укрінтеренерго» зобов'язалася постачати електроенергію в Крим, який в контракті позначений як «Кримський федеральний округ Росії». Таким чином, уклавши такий договір, український уряд фактично визнало анексію Криму Росією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: