Держава не заробить на підвищенні пенсійного віку – експерт

Читать на русском

Україна має збиткову і неефективну систему пенсійного забезпечення, а видатки на пенсії з бюджету становлять близько 90 мільярдів гривень – це фактично дефіцит Держбюджету.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіли експерти Реанімаційного пакету реформ (РПР) Павло Кухта та Юрій Ганущак.

«Європа піднімає пенсійний вік, тому ми йдемо в цьому плані чітко за європейськими стандартами. У Європі скрізь вихід на пенсію – це 65 років. Хоча це абсолютно невірний крок. Уряд має враховувати демографічну ситуацію також. За деякими прогнозами, до 2050 року буде зростання удвічі  кількості осіб похилого віку на 100 громадян працездатного віку. На мою думку, оптимальний вік для виходу жінок на пенсію (в Україні – ред.) має становити 50 років. Держава на підвищенні пенсійного віку коштів не заробить», – розповідає Кухта.

Також в РПР відзначають, що співвідношення пенсійних видатків до ВВП у 2013 році склало 18%, що є найвижчим показником у світі, і це – один із показників преддефолтного стану.

«Видатки на пенсії з бюджету близько 90 мідьярдів гривень – це фактично дефіцит Держбюджету. Таким чином, Україна має збиткову і неефективну систему пенсійного забезпечення», ˜– вважає Ганущак.

Реанімаційний Пакет Реформ розробив такі першочергові кроки, які дозволять вже у 2015 році уникнути дефолту та знизити видатки на державне пенсійне забезпечення з Державного бюджету, що  зменшить  дефіцит ПФ.

«Необхідно провести інвентаризацію пенсійних справ на предмет виявлення осіб, які знаходяться там незаконно, а також корупційних видатків. Також треба прив'язати розмір пенсії до реальних внесків у Пенсійний фонд та скасувати спеціальні пенсії. Поступово зменшувати ставки на фонд оплати праці з одночасним збільшенням відрахувань за рахунок самих працюючих на їхні особисті пенсійні рахунки. А також нарешті впроваджувати накопичувальну систему пенсійного забезпечення», – вважають фахівці РПР

Читайте також:В підвищенні пенсійного віку немає сенсу – Розенко

Нагадаємо, що в уряді планували збільшити пенсійний вік до 65 років. Окрім того, планувати скасувати пільговий стаж, який давав право на дострокову пенсію – зараз на це мають право медики та вчителі після 30 років роботи.

Однак сьогодні стало відомо, що ВР продовжила право дострокового виходу на пенсію. До 1 січня 2022 року таке право мають жінки, яким виповнилося 55 років  за наявності страхового стажу не менше 30 років і за умови звільнення з роботи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: