Поправка Коломойського або чи буде «петля» для олігархів? Думки соцмереж

Читать на русском

Вчорашнім своїм рішенням, яке вносить зміни до закону України «Про акціонерні товариства» парламентарі зробили переполох у кабінетах не однієї фінансово-промислової групи. 

Однак, за словами самих народних обранців і представників громадськості, найбільшого головного болю відповідні зміни додали українському олігарху і губернатору Дніпропетровської області Ігорю Коломойському, «Приват» якого, неодноразово ігнорував і тим самим блокував проведення загальних зборів акціонерів ПАО «Укрнафта», 42% котрої вона володіє.

Враховуючи такий жвавий інтерес до відповідної теми, «Слово і Діло» вирішило проаналізувати у своєму огляді соціальних мереж основні аргументи за і проти відповідних змін кожної із сторін процесу та зрозуміти, в чиїх інтересах уже змінений закон продовжить функціонувати.

Ляшко організував «ответочку» Коломойському

Однак, факт прийняття змін до закону спровокував інші дві дискусії. Перша, чому таку малу кількість голосів дав «Народний фронт» Арсенія Яценюка? Друга, чи не є закон прямим предметом боротьби в конфлікті Коломойський-Ляшко? Очевидним фактом підтвердження останньому, може слугувати опубліковане сьогодні ніби то смс лідера Радикальної партії до Ігоря Коломойського та відповідь останнього.

Однак, якщо у питанні причин особистого конфлікту ситуація ще більш менш зрозуміла. То чому таким чином проголосувала фракція «Народного фронту» – питання.

Адже на графіку чітко видно, що відсоток голосувавших за відповідні зміни серед інших членів парламентської коаліції у «Народного фронту» суттєво менший. Із загальної чисельності фракції прем'єра у 82 депутати, закон про обмеження апетитів Коломойського підтримали всього 13 депутатів. А окремі представники, за словами вище згаданого Лещенка, просто спеціально витягували власні картки для голосування, щоб забезпечити собі алібі.

Дехто із користувачів після оголошених цифр голосування одразу почав називати нардепів, що не голосували, такими, що підтвердили свою справжню «підручність олігархам». Користувач з ніком Олексій Власюк взагалі пішов далі і звинуватив у підконтрольності Коломойському також не голосувавших Семена Семенченка і Бориса Філатова.

Однак не все так однозначно. Зокрема, за словами екс-народного депутат Миколи Княжицького, насправді «Рада проголосувала безграмотний закон».

«...Якраз Укрнафти він не стосується. Сам Лещенко пише у блозі : Если в подписанном законе будет изложена норма из редакции Ляшко – «Загальні збори акціонерного товариства, у статутному капіталі якого є корпоративні права держави і в якому держава є власником 50 і більше відсотків простих акцій товариства, мають кворум за умови реєстрації для участі у них акціонерів, які сукупно є власниками більше ніж 50 відсотків голосуючих акцій» – то Коломойский может настаивать, что это никак не касается «Укрнефти», поскольку, согласно формальным нормам, владельцем 50% + 1 акция в «Укрнефти» является не «государство» в лице Фонда госимущества, а НАК «Нафтогаз Украины» – юрлицо в форме акционерного общества». Отже маємо чергову безрезультатну імітацію. А могли проголосувати за нормальний закон», – відзначив ек-нардеп.

Згоден з ним і користувач Andriy Pasishnik. «В «Укрнафти» немає корпоративних прав держави, акціями володіє НАК Нафтогаз України. Для Укрнафти текст закону повинен виглядати так: Загальні збори акціонерного товариства, в статутному капіталі якого є корпоратівні права держави, або акціонером яких є юрідічна особа, в статутному капіталі якої є корпоратівні права держави, мають кворум за умови реєстрації для участі у них акціонерів, які сукупно є власникамі більше ніж 50 відсотків голосуючих акцій», - написав він.

Однак, незважаючи на всю цю дискусії – рішення прийняе. І сьогодні є кілька варіантів розгортання подальших подій. Перше, депутати виправлять власну необачність та внесуть зміни у проголосований законопроект. Другий варіант, за словами Сергія Лещенка, можливий якщо за умови без внесення змін передавати частину акції «Укрнафти» Фонду державного майна. Хоча і це, за його словами, досить складно.

Але показово те, що у більшості своїй всі сходять на тому, що інтерес одіозного олігарха у всьому цьому процесі слід однозначно ліквідувати. Розуміє це і сам Ігор Коломойський, в підтримку якого за дивним збігом обставин почала з'являтись велика кількість коментарів з приблизно однією логічною лінією аргументів.

Всі ці особисті та групові політичні війни змушують забути українських законодавців про те, що окрім особистих інтересів олігархів, в закони слід вносити корекції й щодо інших, не менш важливих питань. Щодо останніх вдало підмітив користувач з ніком Сергій Малиновський 

«У держави виникла проблема, зібрались вирішили і щасливі. А хто буде вирішувати проблеми акціонерів, котрі вклали кошти в цінні папери, а за рахунок використання схем, тепер акціонери, котрі мають 50%+1 акція, будуть захоплювати керівництво підприємствами. Не забезбечено захист акціонерних товариств від виведення коштів контролючими акціонерами та зарахунок чого зменшується вартість активів і відповідно ціна акцій. Через такі механізми застосовуються схеми по вимушеному продажу акцій міноритарними акціонерами і навіть тими хто має досить значні пакети, але менше 50%. Робиться штучне заниження ціни акції, акціонерами котрі контролюють підприємство. Без вирішення цієї проблеми не буде відновленно інвестиційну привабливість в Україні. Судовий захист таких акціонерів дуже затруднений з-за відсутності прямих норм Закону. Ось 15 січня йду в суд захищати акціонера, власника 28% акцій товариства. проблема анологічна», – зауважує він.

Інакше ж, не виключення, що зміняться лише правила гри, а самі гравці вкотре продемонструють здатність їх добре обходити та маніпулювати ними. І тоді песимістичні прогнози українців, що лунали й цього разу, матимуть всі шанси справдитись. А парламентарі, так і продовжуватимуть заганяти цвяхи у домовину української державності власною безграмотністю та відсутністю компетенції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: