У 2015 році уряд запозичить 300 мільярдів – експерт

Читать на русском

В 2015 році Україна може розраховувати на допомогу від МВФ та Світового банку. При цьому державні запозиченння заплановані на суму близько 300 млрд гривень.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Реанімаційного пакету реформ Ілля Несходовський.

«Для фінансування України у наступному році є два головні кредитори. Це МВФ та Світовий банк. МВФ дає короткострокові кредити для вирівнення ситуації в країні. Світовий банк – це довгострокове фінансування. Але, якщо МВФ не дасть гроші, то жодна інституція не надасть гроші. Крім того, від МВФ не залежать гроші, які надходять від грантових організацій. В Державному бюджеті зокрема, зазначено, що в 2015 році внутрішні запозичення становитимуть 112,87 млрд грн, зовнішні – 180,97 млрд грн. В цілому запозичення в 2015 році заплановані на суму близько 300 млрд грн», – розповідає Несходовський.

При цому експерт, звертає увагу на те, що в Конституції дійсно є положення, що стосуються самостійного забезпечення та формування економічної політики.

Один хоче отримати кредит, інший – надати. Відповідно, той, хто надає – висуває вимоги

«Однак, не слід вважати, що ця норма суперечить вимогам МВФ та інших міжнародних кредиторів. В даному випадку ці вимоги не обовязкові для виконання. Це питання кредитора до того, хто хоче отримати кредит. В даному випадку, якщо Україна вважає, що вимоги порушують внутрішню політику чи нормативні акти країна може відмовитись і не виконувати їх, але ймовірність, що держава отримає кредитування дуже малоймовірна. Це виключно взаємовідносини між двома субєктами. Один хоче отримати кредит, інший – надати. Відповідно, той, хто надає – висуває вимоги», – пояснює експерт.

Читайте також: Яценюк розповів, куди зникають гроші, отримані від МВФ

Зазначимо, наприкінці серпня минулого року МВФ ухвалив рішення про пом'якшення умов виконання дворічної програми співпраці з Україною.

Зокрема, в частині збереження обов'язкового обсягу резервів Національного банку, дефіциту Держбюджету та обсягу гарантованого державного боргу, а через місяць і зовсім заявив про готовність надати Україні новий транш фінансової допомоги вже в грудні 2014 року.

Також нагадаємо, що закон про Державний бюджет України на 2015 рік передбачає доходи в розмірі 475,94 млрд грн, витрати – 527,89 млрд грн, дефіцит – 63,67 млрд грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: