Якщо МВФ перестане кредитувати Україну, підуть усі інвестори – експерт

Читать на русском

Якщо Міжнародний валютний Фонд припинить співпрацю з Україною, інші кредитори також відмовляться від фінансових інвестицій в Україну.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Володимир Сіденко.

«Якщо говорити про залежність від РФ, то падіння курса рубля впливає на економіку, але вже на так суттєво, оскільки в нас не такий великий товарообіг з РФ. Експорт до Росії дуже знижений через політичні аспекти. Залежними ми залишаємось за імпортом енергоносіїв з РФ. Паралельно Україна є більш залежною від світових ринків та фінансування МВФ. Це боргова залежність, а не виробнича», – вважає Сіденко.

За його словами, співпраця з МВФ є вирішальною, й не лише через кредитування, а через те, що на цю організацію орієнтуються всі інші кредитори та інвестори. 

Якщо МВФ не працює з країною, з нею ніхто не працює.

Водночас виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко вважає, що Україні необхідне серйозне зовнішнє фінансування.

«Зі сторони ЄС, особливо фінансової підтримки не варто очікувати. Теоретично у МВФ була подібна практика з Грецією, коли їм відкрили нову програму, але Греція була країною членом ЄС, а Україна – ні. Фінансування теж було з боку ЄС, а не МВФ. До того ж МВФ також має обмежений грошовий ресурс, і навіть за незначне збільшення кредитування буде збільшення вимог до країни. А основні групи вимог МВФ – це перехід до гнучкого курсоутворення, різке зниження дефіциту Держбюджету», – розповідає Устенко.

Крім того, за словами куратора європейських економічних проектів Магне Олавссона в бюджетах цілого ряду так званих «потенційних країн-донорів» в ЄС не передбачені додаткові видатки для виділення Україні повномасштабної фінансової допомоги.

«Виною тому – тривала в Об'єднаній Європі економічна криза, – зазначив, зокрема, він. – Зараз головна мета Євросоюзу полягає в забезпеченні власних потреб, і розраховувати на Захід Україні не варто», – підсумував Олавссон.

Читайте також: Україна повинна просити про списання зовнішнього боргу – експерт

Нагадаємо, що з початку року Європа вже пообіцяла Україні понад 2,3 мільярда євро фіндопомоги.

Єврокомісія ухвалила рішення про пропозицію третього пакета макрофінансової допомоги − це майже 2 мільярди євро, а Німеччина − про надання 500 мільйонів євро кредитів для відновлення інфраструктури в країні.

Крім того, стало відомо, що США мають намір надати Україні до $2 млрд кредитних гарантій в 2015 році, при умові проведення реформ та дотримання вимог від МВФ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: