Україна повинна просити про списання зовнішнього боргу – експерт

Читать на русском

Продовження збільшення боргу в умовах кризової економіки може збільшити ризик дефолту в країні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Сергій Кисельов та економічний експерт Андрій Новак.

«Якщо говорити про борги України, то динаміка негативна. Девальвація гривні буде продовжувати тенденцію до збільшення боргу, й, якщо орієнтуватися на зміни курсу долара, то скоро борг перевищить 1 трлн грн», - вважає Сергій Кисельов.

Зі слів Сергія Кисельова питання навіть не в тому, коли нададуть наступний транш, а в тому, наскільки дорогим буде обслуговування боргу, під які відсотки ми його отримаємо.

«Дуже багато бюджетних ресурсів йде на сплату та обслуговування державного боргу. В таких умовах уряд вже давним-давно повинен був почати просити зовнішніх кредиторів про списання частини державного боргу. Ця практика дуже поширена в світі й почалася в 1956 році, коли був списаний держборг Аргентини. Так само з того часу списували борги різним країнам у сумі понад 700 млрд дол», - розповідає Новак.

Читайте також: У Раді нарешті вирішили розпрощатися з СНД

Відзначимо, що останнім прикладом списання боргу були такі країни, як Польща та Греція. У 1991 році 50% державного боргу було списано Польщі, аргументуючи це необхідністю полегшенням переходу до ринкової економіки. Також нещодавно було списано 85% держборгу Греції.

Нагадаємо, що в квітні цього року МВФ схвалив програму кредитування України в обсязі $16,67 млрд строком на два роки. 11 листопада в Україну прибула місія Фонду, щоб переглянути її умови і покинула країну 25 листопада.

На даний момент, МВФ повідомив, що збирається відновити переговори про новий транш для України, але тільки після формування нового уряду.

У свою чергу, ЄС разом з Світовим банком не надають обіцяну фінансову допомогу в розмірі відповідно 0,5 млрд євро і 0,5 млрд дол можливо через те, що чекають остаточного рішення МВФ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: