Що буде з українським бізнесом в 2015 році? – експерт

Читать на русском

У перспективах на 2015 рік позитивних змін немає, так само як і переорієнтації на європейські стандарти.

Про це в ексклюзивному коментарі «Слову і Ділу» розповів старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

«Бізнес в Україні, хоча за деякими рейтингами і підняв позиції, але в реальності ніяких поліпшень не відбулося. В першу чергу, немає прозорості влади, правової стабільності, відсутня боротьба з корупцією. У перспективах на 2015 рік позитивних змін немає і переорієнтації на європейські стандарти – теж. Стосовно підписаної Угоди про асоціацію з ЄС – не варто її переоцінювати. Низці позицій, в першу чергу продукції харчопрому, відкриття кордонів не допомогло, оскільки наші товари не відповідають європейським стандартам. Інвестори ж в першу чергу будуть оцінювати реальну ситуацію, а не ТОП-100. Поки для інвесторів не буде впевненості в захисті власності і капіталів, до тих пір ведення бізнесу в Україні не буде ефективним», – розповідає експерт.

У той же час, президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло говорить про те, що у країни, яка воює, позитивного бізнес-клімату бути не може.

«Якщо буде політична готовність до рішучого скорочення рівня регуляцій, спрощення підприємницької діяльності, врегулювання та реформування податкової системи, подолання корупційних механізмів, то теоретично ведення бізнесу в 2015 році може покращитися. Але практично шансів дуже мало, та про кардинальний прогрес говорити не варто», - пояснює Жаліло.

Крім того, експерт Центру політичних студій та аналітики Гліб Каневський повідомив, що протягом трьох кварталів 2014 року обсяг фактичних бюджетних витрат на покриття тендерів склав 23%, і за п'ять років це найгірший показник. Навіть під час кризи 2009 року він був майже в два рази більше.

Читайте також: Бізнес втрачає інтерес до участі в держзакупівлі - експерт

Зазначимо, що система народного контролю «Слово і Діло» зафіксувала обіцянку Олексія Павленко про те, що Україна потрапить до ТОП-50 країн за легкістю ведення бізнесу.

Нагадаємо, згідно з рейтингами Doing Business, торік було досягнуто прогресу в сферах реєстрації прав власності та оподаткування. За цими двома показниками Україна поліпшила своє місце більш ніж на 25 позицій.

Слід зазначити, що за таких умов Україна має порівняно низький рейтинг, зокрема, за трьома з десяти категорій, вимірюваних Doing Business: наприклад, за процедурою підключення до електромереж у підприємців (185-е місце), за веденням міжнародної торгівлі (154-е місце) і за вирішенням питань неплатоспроможності (142-е місце).

Матеріали за темою:

Україна в світових рейтингах 2014 року (інфографіка)

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: