У 2015 Україна збільшить експортні поставки зернових культур – фахівець

Читать на русском

Україна може увійти до п`ятірки світових експортерів зерна у 2015 році. На зовнішніх ринках найбільшим попитом користуватимуться пшениця і ячмінь, а цінова політика зернових культур підвищиться.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з питань АПК Володимир Коновальчук.

«В агропромисловому комплексі ніяких кризових переломів не передбачається. У минулому році темпи експорту були досить високі, у зв'язку з високим урожаєм. Якщо говорити про цінову політику, то тенденція до невеликого зростання цін все ж може бути. Торік ціни на основні культури, на ячмінь були стабільні, ціни на пшеницю знижувалися до $225 за тонну, на кукурудзу - до $165. Зараз, за деякими даними, цей мінімум вже пройдено, і ціни будуть зростати. В той же час, дефіциту основних культур не буде», - розповідає фахівець.

«Найбільшим попитом на зовнішніх ринках користуються пшениця і ячмінь. Цей тренд збережеться».

З його слів, на пшеницю продовольчу, другого класу, на світових ринках ціни зросли до $245. Також найбільшим попитом на зовнішніх ринках користуються пшениця і ячмінь. Цей тренд збережеться.

«Збільшення темпів експортних поставок незабаром буде пов'язане з військовими подіями в Україні».

Збільшення темпів експортних поставок незабаром буде пов'язане з військовими подіями в Україні, через острах того, що може бути ускладнена доставка зерна в порти, оскільки головним є морський експорт

Підсумовуючи, фахівець прогнозує, що Україна має позитивні тенденції до збільшення експорту зернових культур на 2015 рік, і на зовнішні ринки може поставити близько 35 млн тонн (при валовому зборі 61,5 млн тонн), тому може увійти до 5-ки світових експортерів зерна.

Читайте також: Імпортні товари в 2015 році будуть у дефіциті – експерт

Нагадаємо, в 2013-2014 роках Україна, експортувавши 32,4 млн тонн зерна, увійшла до трійки найбільших світових експортерів зерна.

Також, зазначимо, 27 лютого 2014 Верховна Рада України ухвалила постанову про звільнення Миколи Володимировича Присяжнюка з посади міністра аграрної політики та продовольства України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: