Експерт: Бюджет-2015 – корупційна афера Яценюка

Читать на русском

Яценюк в 2014 році приймає закони вночі, так само як і Янукович приймав закони 16 січня, або Кучма – Конституцію – в 1996 році.

Про це «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Сергій Кисельов.

«Яценюк зробив все шляхом шантажу для того, щоб ухвалити той Бюджет, який йому захотілося. Ніяких фактично обґрунтованих цифр, даних не було надано, ніхто не знає, як робилися розрахунки. Все, що відомо, – це ті правки, які озвучив Яценюк. Це приклад самої звичайної корупціонной схеми і афери. Так само, як приймав Янукович закони від 16 січня, коли приїжджав до Верховної Ради. Так само Кучма приймав вночі Конституцію в 1996 році», – вважає Сергій Кисельов.

У той же час, як пише Мустафа Найєм на сторінці Facebook, протягом дня прийнято безліч законів, на базі яких повинні були бути сформовані дохідна і видаткова частина Держбюджету.

«Зокрема, ми внесли зміни до Податкового і Бюджетного кодексу, які неминуче повинні були вплинути на показники Бюджету. За логікою речей, Бюджет повинен бути перерахований, заново збалансований і внесений на розгляд парламенту. Тим не менш, уряд наполягав на ухваленні документа, аргументуючи це тим, що Бюджет потрібен вже зараз і обіцяючи внести зміни в ухвалений документ вже в лютому. Головний аргумент Кабміну – завтра зібрати парламент буде неможливо, оскільки представники БПП і "Народного фронту" вже повідомили, що багато членів фракцій роз'їжджаються», – пише Найєм.

На думку нардепа, голосувати за неіснуючий, незбалансований і недоопрацьований Державний бюджет під загрозою від'їзду депутатів на відпочинок і відсутністі кворуму – це грубий шантаж.

«В результаті Верховна Рада урочисто передала Кабінету міністрів порожній бланк Державного бюджету, скріплений підписами 233 депутатів», – підсумував Найєм.

Читайте також: Депутати проголосували не за Бюджет, а за чистий аркуш паперу – Парасюк

Варто відзначити, що парламент засідав практично добу, в результаті чого схвалив податкову реформу і затвердив Держбюджет на наступний рік.

При цьому ні електронної, ні друкованої версії нового Бюджету, який був прийнятий о 4 ранку вже 29 грудня, так ніхто і не бачив.

Прем'єр Арсеній Яценюк зізнався, що головний фінансовий документ «далекий від досконалості» і обіцяв зміни до 15 лютого. А деякі «бюджетні закони» переглянуть через три тижні.

В цілому, Рада скасувала широке коло пільг та соціальних виплат, знизила ставку єдиного соціального внеску до 16,4%, ввела податок на нерухомість і дорогі авто, а також схвалила введення додаткового збору на імпорт.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: