Що змінили в Бюджеті на 2015 рік? Експерти

Читать на русском

Бюджетний процес ніколи не був прозорим, не став винятком і Бюджет на 2015 рік, оскільки в повному обсязі правок до тексту Бюджету не бачив жоден депутат.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор CASE Ukraine Дмитро Боярчук.

«Бюджетний процес ніколи не був прозорим. Не став винятком і Бюджет 2015. Якщо загалом охарактеризувати, то документ прийнятий, виходячи з вимог МВФ і тих обставин, що країні потрібна фінансова допомога. Дві обставини, які й посприяли такий терміновості. Аналізувати всі його статті не має сенсу, оскільки ані за прибутковою, ані за видатковою частинами Бюджет не можна виконати, так само, як і показник 17 доларів за гривню є нереалістичним», – вважає Боярчук.

З такою точкою зору солідарні і парламентарі. Так, Руслан Демчак вважає, що орієнтуватися на курс долара по 17 у 2015-му не доводиться, незважаючи на те, що ця цифра закладена в Бюджеті-2015.

«На 2014-й рік закладали курс по 8, і що? Це дуже приблизний орієнтир. Взагалі, курс долара залежить не тільки від політики НБУ в цілому, але, в першу чергу, від політики глави цього відомства. Дуже багато зауважень зараз до однієї людини – до Валерії Гонтарєвої».

Так, економічний і фінансовий експерт Ерік Найман не виключає, що в майбутньому році курс долара може досягти показника в 25 грн: «Стосовно Бюджету, можна виділити основні моменти з цього документа, які були змінені:

1. Норми з «пакету Яценюка» стосовно податків ухвалили не всі.

2. Відклали до березня загальне декларування доходів і майна.

3. Кабмін скоротив доходи деяким категоріям, так би мовити «представникам олігархії в Україні», в тому ж числі і собі.

4. Підняли податки для великого бізнесу».

За його словами, головними ж обставинами, які свідчать про те, що ніякої прозорості не було і не буде, є той факт, що Бюджет хоч і прийняли, але повного об'єму правок, змін, які внесли депутати - ніхто не бачив.

Читайте також: Ця більшість знищила себе як парламентаріїв - Луценко

Слід зазначити, що 10 грудня Міжнародний валютний фонд (МВФ) повідомляв, що Україні в найближчі тижні необхідна додаткова допомога в розмірі 15 мільярдів доларів для запобігання фінансового колапсу. Ці гроші потрібні крім обіцяного кредиту в розмірі 17 мільярдів доларів, який фонд планує надати до 2016 року. Розрахунки МВФ показали, що економіка України може не витримати навантажень через ситуацію на південному сході країни. Крім того, дефіцит в програмі допомоги виник через падіння ВВП України, який виявився більше прогнозованого, а також через падіння експорту в Росію.

Джерела Financial Times відзначають, що якщо Київ не отримає додаткові кошти протягом декількох тижнів, то Україні доведеться значно скоротити свій бюджет або оголосити дефолт за своїми суверенними борговими зобов'язаннями. Але пропозиція про збільшення допомоги Україні підтримало мінімальна кількість кредиторів, оскільки Київ затягує реалізацію адміністративних та економічних реформ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: