Бюджет-2015: політичний обман чи фінансове знущання над населенням? Погляд

Читать на русском

Ухвалений Бюджет-2015 наповнений виключно за рахунок оподаткування, але це все одно не врятує економіку.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіли економічний експерт Василь Юрчишин і економіст Андрій Новак.

«Якщо згадати бюджетний процес попередніх років, то ситуація була не найкраща. Безумовно, в Бюджет прийняли багато суперечливих показників, низку проблемних показників, особливо стосовно податків. Зокрема, 5-10% імпортний збір та інші, але є величезна перевага в іншому. Цей Бюджет буде переглянутий до 15 лютого, тому не варто вважати закладені в Бюджет показники абсолютними. До того ж, чи не вперше була очевидна активна спроба співпраці Верховної Ради з урядом», – пояснює Юрчишин.

За його словами, уряд не може встановлювати інші показники, коли Нацбанк фактично самоусувається.

«Коли глава Нацбанку говорить про те, що курс гривні – турбота і проблеми Мінекономіки, а не Нацбанку, і відмовляється підтримувати гривню, у результаті і виходить Бюджет, який ухвалили в Раді», – підсумовує Василь Юрчишин.

В той же час, економіст Андрій Новак розповідає, що ухвалений Держбюджет на 2015 рік наповнений виключно за рахунок оподаткування, але це все одно не врятує економіку.

«Відбувається великий політичний обман. Практично кожен день виходили ініціативи за нові податки, або на перевищення витрат над доходами, або податку на нерухомість, який повинні платити не тільки власники великої нерухомості, а й всі власники нерухомості. В результаті ухвалений Бюджет не просто антинародний – він антилюдський, і це просто фінансове знущання над населенням», – вважає Новак.

На думку економіста, уряд обрав не той орієнтир для наповнення Бюджету.

«Якщо б уряд хотів наповнити Бюджет, потрібно було б зайнятися державними монополістами, які замішані в найбільших корупційних схемах, зайнятися Пенсійним фондом та його корупційними схемами. На цих напрямках можна знайти сотні мільярдів гривень щорічно», – стверджує Новак.

Читайте також: Ця більшість знищила себе як парламентаріїв – Луценко

Закон про Державний бюджет на 2015 рік підтримали 233 нардепи з мінімально необхідних 226.

Бюджет-2015 розрахований з прогнозу падіння економіки в 4,3% за інфляції 13%. Доходи бюджету встановлені в розмірі 475,240 млрд грн, витрати – 527,194 грн. Граничний обсяг дефіциту Держбюджету складає 63,670 млрд грн.

Нагадаємо, Яценюк пообіцяв відкоригувати Держбюджет-2015 після переговорів з МВФ і внести до нього правки 15 лютого.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: