Коли закінчиться криза в Україні? Погляд

Читать на русском

У 2015 році падіння ВВП продовжиться в кращому випадку на 5%, а «війна олігархів», можливо, зменшить свої темпи в 2017 роціі.

Про це пише президент українського аналітичного центру Олександр Охріменко в Facebook, передає «Слово і Діло», прогнозуючи перспективи подолання економічної кризи, згідно з аналізом УАЦ.

«У 2015 році ВВП продовжить падіння в кращому випадку на 5%, а середня заробітна плата в доларовому еквіваленті буде на рівні 140 доларів, інфляція близько 20%. Безробіття зросте до 12% і вище. І тільки тіньова економіка та масова імміграція українців на заробітки за кордон допоможуть утримати цей показник по безробіттю на такому низькому рівні. У 2015 році буде зростання заборгованості із заробітної плати, багато компаній будуть намагатися не платити повну заробітну плату, а знайти роботу буде дуже важко. Не виключено, що пройде хвиля масового банкрутства дрібних і середніх компаній. Просто у них не буде покупців», – пише Охрімкенко.

У 2016 році, є надія, що ВВП залишиться на нульовому рівні, хоча й девальвація гривні та зростання цін продовжаться. А безробіття далі буде головною проблемою українського бізнесу.

«У 2017-му можна очікувати зростання ВВП в кращому випадку на 1%. Є надія, що вже закінчиться «війна олігархів», почне відроджуватися бізнес. І хоча збільшення цін буде, як і раніше, переслідувати українців, почне зменшуватися заборгованість по заробітній платі. Зростання ВВП на рівні 3% можна чекати лише в 2018-му», – припускає Охріменко.

На його думку, після падіння, як мінімум на 15%, порівняно з 2013-м, навіть таке пожвавлення вже буде хорошою новиною. Зарплата почне рости, а валютний курс, можливо, стане більш контрольованим.

«А ось в 2019-му вже можна сподіватися на зростання ВВП в 5% і навіть 7%. Великий бізнес почне інвестувати гроші у свій бізнес і це дасть можливість і малому, і середньому бізнесу, нарешті, почати розвиватися. Можливо, в 2019 році середня заробітна плата буде близько 300-350 доларів, безробіття повернеться до рівня 7,5%, як це було до Майдану, а інфляція буде менше 10%. І економіка України нарешті повернеться до рівня 2013 року», – підсумував Охріменко.

Читайте також: Яценюка просять не економити на військовій розвідці

Нагадаємо, урядом підготовлено проект Бюджету, який розрахований на «жорстке затягування поясів» – ряд непопулярних заходів по виходу з економічної кризи і подолання дефіциту Держбюджету.

До того ж, як стало відомо, Держбюджет України на 2014 рік з останніми змінами встановлює граничний рівень держборгу за підсумками року в розмірі 1 трильйон гривень.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: