Амністія в ДНР і ЛНР перетвориться на беззаконня – експерт

Читать на русском

Генеральна прокуратура та суди повинні володіти доказами, хто захищав регіон, а хто вбивав, хто може потрапити під амністію, а хто – ні. Інакше це буде беззаконня.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів полковник запасу, колишній голова Спілки офіцерів України В'ячеслав Білоус.

«Виходячи з того, що Мінські домовленості проходили в закритому режимі, то цілком імовірно, що амністія може бути вимогою з боку терористів. Щодо самого процесу амністії, то, по-перше, потрібно скласти зброю, потім Генпрокуратура зобов'язана надати подання на амністію індивідуально по кожному і справа переходить на розгляд до суду. Потрібне всебічне розслідування, інакше тоді потрібно оголошувати амністію й тим, хто здав Крим, тим, хто постачав зброю», – пояснює Білоус.

Крім того, Генеральна прокуратура і суди повинні володіти відомостями і доказами, хто захищав регіон, а хто вбивав, хто може потрапити під амністію, а хто  – ні.

«Враховуючи наші правоохоронні органи, судову систему як одну з найбільш корумпованих державних структур, можна припустити, що амністія перетворитися на беззаконня», - підсумував фахівець.

Однак, в РНБО повідомили, що амністія ополченців ДНР і ЛНР з боку України можлива у разі, якщо вони зможуть довести, що не брали участь у військових діях проти армії України, а, наприклад, «виконували патрульні функції, охороняли склади з боєприпасами». Також всі ці люди повинні почати співпрацю зі спецслужбами та органами правопорядку України.

Читайте також: Береза хоче усунути Муженко від керівництва Генштабом

Нагадаємо, що сьогодні, 26 грудня, глава інформцентру РНБО Андрій Лисенко заявив, що українцям, які вимушено вступили до лав «ДНР-ЛНР» і які не нападали на військових ЗСУ, а виконували, наприклад, патрульні функції, може бути оголошена амністія.

Новини по темі:

У РНБО обіцяють амністію для найбільш «згідливих» сепаратистів

У Генштабі розповіли, скільки триватиме четверта хвиля мобілізації

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: