Держбюджет-2015: Яценюк наслідує принципам Азарова – економіст

Читать на русском

За економічною суттю всі фінансові операції уряду є бюджетними видатками, а випуск ОВДП нічим іншим, як фінансуванням дефіциту Державного бюджету.

Про це пише економіст, член центрального проводу Народного Руху України Борис Кушнірук на своїй сторінці в Facebook, передає «Слово і Діло».

«Успадковуючи практику уряду Азарова, уряд Яценюка хоче, щоби «норми і положення всіх законів, які регулюють надання соціальних виплат, застосовувалися в порядку та в розмірах, встановлених ним самим. Це вкрай шкідливий підхід. По суті, пропонується, щоби величезний обсяг законодавства виконувався урядом на власний розсуд. Це ніщо інше, як правовий нігілізм. Уряд Яценюка демонструє небажання вести чесну розмову з населенням з приводу неможливості виплачувати всі соціальні платежі, що передбачені законодавством. Більшість з цих законодавчих актів необхідно повністю відміняти, особливо в умовах війни, це потрібно робити негайно», – пише Кушнірук.

Крім того, зазначено, що офіційно задекларований дефіцит Державного бюджету має скласти 52 млрд грн, але це має мало спільного з фактичним обсягом запланованого державного дефіциту, й дефіцит бюджету буде в рази більший.

«Уряд хоче «отримати право здійснювати випуски облігацій державної позики (ОВДП) у сумі 36,5 млрд грн з подальшим придбанням у державну власність в обмін на ці облігації акцій додаткової емісії банків» та планує «здійснювати випуски ОВДП у сумі 20 млрд грн в обмін на ці облігації векселів, виданих Фондом гарантування вкладів фізичних осіб», – продовжує він.

При цьому планується «здійснити випуск ОВДП у сумі 31,5 млрд грн з подальшим придбанням у державну власність в обмін на ці облігації акцій додаткової емісії публічного акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України», тобто, в 2015 році планується продовжити практику закриття фінансових «дірок» цього корупційного «монстру» за рахунок Держбюджету.

На погляд Кушнірука, уряд взагалі не хоче себе нічим обмежувати, тому має намір «отримати право здійснювати випуски ОВДП з подальшим придбанням у державну власність в обмін на ці облігації акцій додаткової емісії господарських товариств паливно-енергетичного комплексу, 100 відсотків акцій яких перебуває у державній власності» й навіть прогнозний обсяг емісії не зазначається.

Читайте також: Арсеній Петрович явно «зловив зірку» – Філатов

«За економічною суттю всі вищезгадані операції уряду є бюджетними видатками. А випуск ОВДП нічим іншим, як фінансуванням дефіциту Державного бюджету. Тому, який фактично буде загальний розмір дефіциту Держбюджету, невідомо нікому. Очевидно, що значно більше ніж 150 млрд грн», – розяснює економіст.

Підсумовуючи, Кушнірук зазначає, що при цьому, щоб не було сумніву, всі ці емітовані урядом ОВДП, як це було всі роки, починаючи з 2009 року, потраплять в портфель НБУ. Уряд буде примушувати керівництво НБУ здійснювати грошову емісію і викупати з ринку. Тому питати, яка буде інфляція та курс гривні у відношенні до іноземних валют, не варто.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: