ДАІ, як об'єкт хабарництва, необхідно ліквідувати – експерт

Читать на русском

Всередині структури ДАІ проводити реформи неможливо, а від зміни назви ДАІ на Патрульну службу – нічого не зміниться.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-керівник департаменту внутрішньої безпеки МВС України Віталій Яловенко і політолог Євген Жеребецький.

«Найбільш корумпована частина МВС, яка є ще й інструментом репресій, як було в ході Майдану, є саме ДАІ. Всередині цієї структури проводити реформи неможливо, а зміна назви ДАІ – Патрульна служба нічого не поміняє. Вважаю, що структуру ДАІ необхідно ліквідувати зовсім», – розповідає Жеребецький.

За таких умов, екс-керівник департаменту внутрішньої безпеки МВС України Віталій Яловенко нагадує, що реформування МВС потрібно було проводити ще після перемоги у Помаранчевій революції.

«У той час, коли міністром МВС був Юрій Луценко, були повідомлення, що ДАІ обов'язково ліквідують, а стаціонарні пости будуть розпродані на аукціонах. Пізніше він уточнив, що міліція на дорогах все ж залишиться, але реформована – у вигляді дорожніх патрулів. Тому, зараз створення Патрульної служби – вже не новина. Для більшої частини населення ДАІ – об'єкт критики, насмішок та хабарництва, тому потрібно міняти структуру, а не вигадувати нову назву – патрульна служба. Це по суті одне і те ж. Різниця тільки в тому, що зараз для цього запросили іноземного фахівця, який за своїм досвідом хоче побудувати систему для нас, але постає питання, чи дадуть йому це зробити?», – пояснює Яловенко.

Підсумовуючи, він зазначив, що на зміну законодавства України щодо ліквідації цілого підрозділу МВС потрібно багато часу. У цей час з оформленням ДТП на дорогах можуть виникнути проблеми, через нестачу інспекторів. Можливий вихід із цієї ситуації – обладнати технічно всі магістральні напрямки і фіксувати порушення.

Читайте також: Аваков запрошує всіх бажаючих на патрулювання Києва

Нагадаємо, що створенням в Україні єдиної патрульної служби міліції керуватиме відомий американський експерт в сфері правоохоронної діяльності Рональд Гленсор.

Відповідні домовленості між представниками МВС України та Департаменту юстиції США були досягнуті в рамках спільної реалізації Міжнародної програми підвищення кваліфікації для органів кримінального розслідування.

Відзначимо, що 1 листопада 2014 року в Хмельницькому розпочався експеримент щодо створення єдиної патрульної служби в рамках реформи МВС. Експеримент передбачає створення на базі ППС і ДАІ єдиної патрульної служби, яка буде виконувати завдання з охорони громадського порядку та запобігати правопорушенням у містах силами спеціальних нарядів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: