Експерт: дефіцит бюджету має одне джерело покриття — резерви

Читать на русском

Платіжний баланс України можна збільшити за рахунок скорочення імпорту енергоносіїв та наявності експортних можливостей на ринках Європи.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний і банківський експерт Віктор Лисицький.

«Дефіцит платіжного балансу має єдине джерело покриття – це золотовалютні резерви, але оскільки золотовалютні резерви використані, то уряду доводиться шукати додаткові механізми, щоб заповнити дефіцит. Тому і було прийнято ввести додатковий імпортний збір, для стабілізації платіжного балансу країни, в розмірі 5-10%», - розповідає Лисицький.

На його думку, це не суттєво вплине на ситуацію. Платіжний баланс України можна збільшити за рахунок скорочення імпорту енергоносіїв та наявності експортних можливостей на ринках Європи.

«Скорочення імпорту енергоносіїв та споживчих товарів найбільше вплинуло на показники торгівлі, тому що обсяг експорту товарів, як і раніше, страждає від російських торговельних обмежень та перебоїв з виробництвом в основних експортних регіонах Донбасу. У той же час, торгівля послугами показала негативний результат у зв'язку зі скороченням туристичного бізнесу та послуг з пасажирських перевезень, тому акцент слід робити на тому, щоб платіжний баланс заповнювався шляхом скорочення імпорту енергоносіїв та треба орієнтуватися на експорт з Європи», - пояснює економіст.

Читайте також: Саудівська Аравія не буде знижувати видобуток нафти - міністр Алі аль-Нуйамі

Нагадаємо, згідно з попередніми даними НБУ, в січні-вересні 2014 року платіжний баланс України був зведений з дефіцитом у 4,945 млрд дол. Проти профіциту в 1,546 млрд дол. за аналогічний період минулого року.

Скорочення експорту товарів відбулося по більшості товарних груп: машинобудування – на 7,2%; мінеральних продуктів – на 12,5%; хімічної продукції – на 27,9%.

У той же час, відбулося зростання експорту продовольчих товарів на 2,5%, а металургійної продукції – на 2,4%. Темпи падіння імпорту товарів склали 38,8% в річному вимірі.

Новини по темі:

Данилишин: сланець зробить Україну незалежною

Від обіцянок до кредитів: Яценюк отримав гроші на реформу електроенергетики

















ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: