Назарбаєв та Лукашенко можуть бути посередниками Путіна – експерт

Читать на русском

Назарбаєв та Лукашенко можуть бути третіми особами від Кремля, щоб запропонувати Порошенко варіанти врегулювання на Донбасі, які сам Путін не може озвучувати.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт Олексій Голобуцький та політолог Володимир Фесенко.

«Візит Назарбаєва та Лукашенко означає, що є певне занепокоєння через конфлікт на сході України, оскільки це може вдарити й по інтересах цих країн, вони ладні проводити переговори. Одне із головних завдань – вийти з-під впливу Кремля та убезпечити себе від санкцій з Заходу. До того ж тепер всі домовленості про Митний союз не мають сенсу, оскільки економічна ситуація Росії на межі, та й співпрацювати з Путіним означитиме піддаватись ризику з боку Заходу», - розповідає Голобуцький.

Водночас, Володимир Фесенко вважає, що Назарбаєв та Лукашенко можуть бути третіми особами від Кремля, щоб запропонувати Порошенко варіанти врегулювання на Донбасі, які сам Путін з певних міркувань не може озвучувати.

«З одного боку, ми знаємо, що у президента РФ є прямий телефонний зв'язок з Порошенко, і формально йому не потрібні посередники. З іншого боку, деякі варіанти в питанні Донбасу він може спробувати подати через третіх осіб, щоб ці пропозиції не були відкинуті одразу ж», - припускає Фесенко.

Читайте також: Експерт: На Росію чекає дефолт, якщо Лукашенко і Назарбаєв об'єднаються

Нагадаємо, що сьогодні, 22 грудня, президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв прибув з візитом до України. Назарбаєв зустрінеться з Петром Порошенком, а також проведе зустріч з Арсенієм Яценюком.

Із порядку зустрічі Назарбаєва та Порошенко: врегулювання українського конфлікту і надання гуманітарної допомоги самопроголошеним республікам ЛНР і ДНР.

Як стало відомо, за підсумками переговорів з Президентом України Петром Порошенко, президенти домовились про поставки вугілля.

«Ми домовилися про постачання вугілля з Екибастузського вугільного родовища», - сказав Назарбаєв.

Нагадаємо, Україна в січні-листопаді 2014 року імпортувала кам'яне вугілля і антрацит на загальну суму $1,613 мільярда.

Україна веде переговори з Gaz de France щодо постачання вугілля.

Польща почала поставляти вугілля українським регіональним споживачам, але обсяги поставок невеликі.

Нагадаємо, в неділю, 21 грудня, відбулася зустріч Президента України Петра Порошенка з президентом Білорусі Олександром Лукашенком з ініціативи першого. Білоруський лідер заявив, що його країна готова завжди надавати допомогу Україні.

Новости по теме:

Грузини в уряді можуть зашкодити відносинам двох країн

Китай виступає за територіальну цілісність України

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: