Експерт: На Росію чекає дефолт, якщо Лукашенко і Назарбаєв об'єднаються

Читать на русском

Білорусь і Казахстан втрачають інтерес до спільних економічних проектів з РФ через економічні проблеми Росії

Про це в коментарі «Слову і Ділу»  розповів економічний експерт, банкір Олександр Савченко і політолог Олексій Голобуцький.

«Лукашенко – прагматик, і його миротворчі приїзди спрямовані на одне: використовувати символічне злиття з Україною як спосіб тиску на Путіна та виграти для себе певні преференції, однією з яких, наприклад, є скасування заборони на імпорт продуктів харчування на територію РФ. Це те, що першочергово для Білорусі. Другим моментом є бажання відновити свою репутацію перед Європою. А третім – те, що Лукашенко боїться геополітичного обвалу. Тому найбільше від цих переговорів виграє Лукашенко, і це є його стратегія», – пояснює Савченко.

У той же час, політолог Олексій Голобуцький говорить про те, що ані візити Лукашенко, ані Назарбаєва не означають істотною і миттєвої допомоги Україні.

«Візит Лукашенка та візит Назарбаєва говорять лише про те, що Митний союз впевнено йде до свого кінця, і мрія Путіна про ТЗ нездійсненна», – сказав він.

На думку експерта, зважаючи на економічні проблем Росії, Білорусь і Казахстан втрачають інтерес до спільних економічних проектів з РФ.

Крім того, підсумовуючи, Олександр Савченко додав, що Путіну в будь-якому випадку не байдужі подібні переговори, тим більше союзних країн.

«У Кремлі знають, що дефолт Росії та політична ізоляція будуть наближені, якщо Білорусь і Казахстан об'єднаються», – підсумував Савченко.

Слід зазначити, що глави держав спілкувалися в закритому від преси режимі. Під час переговорів Лукашенко, звертаючись до Порошенка, сказав: «Тому, якщо потрібно буде, я вам ще раніше сказав: треба буде від Білорусі щось – скажи, ми тобі за добу все зробимо, що ти попросиш. Все, про що Президент України не просив, публічно кажу, ми завжди робили. І так буде надалі».

Читайте також: Портнов збирається повернутися до України

Зазначимо, в неділю в Києві перебував з візитом президент Білорусі Олександр Лукашенко. Він заявив, що його країна завжди надавала Україні допомогу і готова робити це й надалі. У свою чергу, Президент України Петро Порошенко заявив, що Україна може сприяти розвитку відносин Білорусі з країнами ЄС в рамках Східного партнерства.

За підсумками переговорів, прес-служба Президента України проінформувала, що делегації «обговорили низку питань співробітництва України та Білорусі, в тому числі про співпрацю в паливно-енергетичній сфері, а також у сфері безпеки, міжрегіонального співробітництва, в галузі машинобудування».

Крім того, були обговорені питання у сфері інформаційного співробітництва, зокрема, «мовлення одного з українських телеканалів на території Білорусі для об'єктивного висвітлення подій на Україні».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: