Курс гривні: чи буде новий глава Нацбанку?

Читать на русском

Критична ситуація на валютному ринку, яка склалася останніми днями, вже давно так не турбувала усі верстви населення України. Переймається ситуацією як великий і середній бізнес, так і малі підприємці та пересічні громадяни. Здається, що байдуже тільки керівництву Нацбанку: поки українці хапаються за голови, курс падіння гривні по відношенню до інших валют б’є усі анти рекорди, а «чорний ринок» процвітає хижими намірами спекулянтів, очільниця НБУ Валерія Гонтарєва поважно мовчить.

Можливо, тривожна мовчанка у НБУ свідчить про відчайдушні спроби керівництва регулятора щосили змайструвати план порятунку нацвалюти. Проте, дивує сама поведінка очільниці НБУ: вчора вона проігнорувала засідання профільного парламентського комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності, делегувавши замість себе керівника юридичного департаменту НБУ.

Втім, комітет таки ухвалив та вніс в парламент відповідну постанову, згідно із якої вже на наступному тижні, 23 грудня під час пленарного засідання ВР, пані Гонтарєва таки муситиме презентувати доповідь про стан грошово-кредитного ринку України. «Пункт перший постанови: невідкладно заслухати голову НБУ щодо стану грошово-кредитного ринку. Пункт другий: за результатами обговорення цієї доповіді визнати роботу голови Національного банку незадовільною і звернутися до Президента України з пропозицією негайно винести на розгляд Верховної Ради клопотання про звільнення Гонтарєвої із займаної посади», - розповів про деталі постанови, що була прийнята парламентським комітетом, його голова Сергій Рибалка.

Раніше голова НБУ вже заявляла, що готова відзвітувати перед нардепами стосовно стану справ у фінансовій та банківській сфері будь-якої миті. До того ж, пані Гонтарєва неодноразово наголошувала, що не бачить причин для власної відставки, але й не тримається за посаду. «Я близька до відставки не була. Мене Президент запропонував на цю посаду. Якщо Президент мені запропонує піти з цієї посади, я пручатися не буду», - заявила очільниця НБУ в одному із інтерв’ю, втім забувши додати, що рішення про її відставку також повинні прийняти ще й більшість депутатів у ВР. У прес-службі НБУ також зазначали, що у ВР пані Гонтарєву останнім часом не кликали.

Чи буде прийнято рішення щодо відставки Валерії Гонтарєвої з посади голови Нацбанку, і чи вплине зміна керівника в НБУ на ситуацію із валютним курсом – одна із головних інтриг наступного тижня.

Голова Національного банку призначається на посаду Верховною Радою за поданням Президента. Втім прийняти рішення стосовно нового очільника НБУ Петру Порошенку не легко, адже «лава запасних» на цю посаду серед його соратників украй обмежена. Експерти зазначають, що нинішній ситуації рішення про відставку може лише ще більше нашкодити курсу гривні, а достойних кандидатур – не так вже й багато. «У першу чергу, важливо розуміти, хто обійме посаду глави НБУ. Також важливо враховувати, коли це трапиться – до того, як МВФ оголосить своє рішення щодо надання чергового траншу чи після. І, власне, яким буде це рішення. Позитивне рішення здатне підтримати гривню, але також необхідно розуміти, що у разі відставки глави НБУ спекулянти активізуються. А це означає впевнене перевищення курсу продажу. До того ж навряд чи у Порошенка наразі є гідна кандидатура на заміну Гонтарєвої», – зазначив у коментарі порталу «Слово і діло» економіст Віктор Лисицький.

Інший експерт, директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин впевнений, що на курс долара впливають не стільки кадрові зміни, скільки економічні показники та події на сході країни. «Не думаю, що будь-яка з можливих дій, як збереження глави НБУ на посаді, так і її відставка, зможуть кардинально вплинути на ситуацію на валютному ринку», – зазначає він.

У ЗМІ останнім часом активно обговорюються й можливі кандидатури на посаду нового голови НБУ. Так, висувалися припущення стосовно можливого призначення екс-президента Віктора Ющенка на цю посаду. Однак в його прес-службі вже спростували цю інформацію. Користувачі соцмереж також активно обговорювали втаємничений візит у Київ колишнього керівника МВФ Домініка Стросс-Кана в контексті ймовірного пошуку гідної кандидатури на роль нового очільника Нацбанку.

Найімовірніше, в Адміністрації Президента у найближчий час шукатимуть претендентів на заміну пані Гонтаревій серед фахівців-банкірів. У кулуарах ВР серед найбільш ймовірних претендентів, у якого є всі шанси отримати найбільшу підтримку нардепів із коаліції називають прізвище нинішнього голови правління державного «Ощадбанку» Андрія Пишного. Саме він може стати компромісною фігурою, яка задовольнятиме і Президента, і прем’єр-міністра, а також користуватиметься повагою в середовищі банкірів. Крім того, серед найбільш несподіваних призначень на посаду голови Нацбанку неодноразово серед нардепів згадувалося ім’я колишнього державного секретаря і голови Секретаріату Президента (2005-2006 рр.) Олега Рибачука. Дана кандидатура має ще ряд додаткових бонусів: окрім профільної освіти та досвіду роботи на керівних посадах у банківському секторі, пан Рибачук має тісні зв’язки із громадським сектором та легко знайде мову із західними кредиторами, адже в 90-х він деякий час отримував додаткову освіту в США..

Олександр Радчук, спеціально для «Слово і Діло»

***

Точка зору редакції «Слово і Діло» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Статті по темі:

Перші декларації міністрів: Аваков без автомобіля і раритет Вощевського 

Бюджет України на 2015 рік: прийняти не можна відмовитися 

Програма уряду Яценюка: коли дихати стане платно? 

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: