Новий етап АТО: ані миру, ані війни – експерт

Читать на русском

Рішення РНБО про створення нових двох резервів могло б мати більше користі, якби було ухвалено півроку тому.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів військовий експерт Ігор Лосев.

«Це рішення ухвалено з великим запізненням. Коли країна перебуває у стані війни, наявність і оперування резервами – основа ведення військових операцій. Зараз, враховуючи те, як проходить АТО, можно сказати, що ситуація перейшла в інший період – ані миру, ані війни. І це найгірше, оскільки виснажує і країну загалом, і військових. У будь-якому випадку, і незалежно від того, чи це буде наступ, чи оборона, рішення РНБО могло б мати більше користі, якби було ухвалено півроку тому», – вважає Лосев.

Відзначимо, що Міністерство оборони запроваджує два нових види військового резерву –територіальний і громадський.

За словами спікера Міноборони Вікторії Кушнір, територіальний запас посилить обороноздатність територій усіх адміністративно-територіальних одиниць районного значення.

«Загони оборони будуть формуватися в кожному районі на базі районних та міських військових комісаріатів», – зазначила вона.

Створення суспільного резерву, вважають у Міноборони, дозволить об'єднати численні громадські організації та волонтерів для надання скоординованої підтримки обороноздатності України.

«Це може бути і інформаційна, і волонтерська підтримка, підготовка і залучення членів організації до військової служби і так далі», – сказала вона.

Підсумовуючи, Ігор Лосєв зазначив, що в найближчий період у першу чергу необхідно призивати військовослужбовців зі спеціальностями, яких не вистачає, – це фахівці зі складних озброєнь, артилеристи. Це робиться для того, щоб поповнити діючі частини і створити нові.

Проте не виключено, що створення резервів займе чимало часу.

Читайте також: У Полторака купують нову і модернізують стару техніку

Полторак додав, що до кінця поточного року в Міноборони відбудеться повна переатестація. До кінця року буде створена нова система, нова структура, весь особовий склад Міноборони пройде відповідну переатестацію, в тому числі й управління розвідки.

Нагадаємо, Полторак заявив, що Україна планує призвати на строкову службу до Збройних сил 40 тисяч чоловік, за контрактом – 10 500 чоловік.

Також зазначимо, що система народного контролю «Слово і Діло» 4 грудня зафіксувала обіцянку міністра оборони України Степана Полторака, що бійці у зоні АТО найближим часом отримають нову техніку, що пройшла модернізацію.


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: