Пашинський стане «сірим кардиналом» партії Яценюка – експерт

Читать на русском

Виходячи із призначення Турчинова, він фактично зможе особисто продиктувати на посаду свого наступника.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт Констянтин Матвієнко та політолог Петро Олещук.

«З огляду на той бюджет, який ухвалив прем'єр-міністр, зараз НФ буде робити все можливе, щоб відстоювати свої амбіції і доводити «свою правду народу». Зараз збільшення повноважень РНБО, відповідно до нового законопроекту, дає підстави стверджувати, що на новій посаді Турчинов стане фактично другою особою після президента, а його призначення  це можливо спроба спровокувати конфлікт всередині «Народного фронту» та відокремити Олександра Турчинова та Арсенія Яценюка. Знову ж таки, виходячи з призначення Турчинова, він фактично зможе продиктувати на посаду свого наступника. Щодо ймовірних кандидатур, Пашинський, дійсно, є номер один», - розповідає Матвієнко.

Водночас політолог Петро Олещук переконаний у великій ймовірності того, що Головою фракції НФ стане Сергій Пашинський.

«На цю посаду потрібен політик, який певним чином буде «сірим кардиналом». З одного боку, це має бути досвідчений політик, а з іншого, він не має чинити навіть найменшого ризику чи загрози для лідерів НФ, а Пашинський якраз ніколи не проявляв занадто високих амбіцій, давно працює із НФ і не може розглядатись, як потенційний конкурент», - пояснив Олещук.

Читайте також: Стець обіцяє піти з посади міністра, як тільки стабілізується ситуація

Відзначимо, що 15 грудня Президент України Петро Порошенко призначив Олександра Турчинова секретарем РНБОУ.

Напередодні, Верховна Рада прийняла за основу президентські поправки до закону «Про Раду національної безпеки і оборони» (РНБО). Законопроектом пропонується розширити повноваження глави держави щодо призначення членів РНБО.

Проте в коментарі «Слову і Ділу» колишній голова Спілки офіцерів В'ячеслав Білоус заявив, що цим законом Президент декоративно посилює позиції РНБО для того, щоб надати більше прав для майбутнього секретаря РНБО Турчинова.

Також есперт припустив, що потенційним головою фракції «НФ» може бути новоспечений перший заступник голови фракції, комбат Андрій Тетерук, який, поступившись Парубію кріслом першого віце-спікера, може стати головною людиною у фракції.



ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: