Австралійське вугілля не допоможе перезимувати українцям – експерт

Читать на русском

Київ зможе купити не більше мільйона тонн цього палива, і навіть якщо контракт буде підписаний, вугілля дійде до України не раніше лютого.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з енергетичних питань Володимир Омельченко.

Розширення потужностей у видобуванні і скрапленого газу, а відповідно, його надлишок змушуює Австралію шукати нові ринки збуту.

«Якщо Австралія зацікавлена брати участь у якості інвестора будівництва LNG-терміналу, для України це є дуже сприятливо. В Австралії досить багато і фінансових, і технологічних можливостей. Співпраця у цій сфері для України була б украй бажаною», - зауважив експерт.

Проте, за словами фахівця, нам перш за все треба побудувати термінал і вирішити проблему використання турецьких проток у Чорному морі, через які здійснюватиметься транзит скрапленого газу.

Стосовно ж імпорту вугілля з Австралії, то в нинішній ситуації в Україні імпорт вугілля із будь-яких джерел, за винятком окупованих територій і Росії, є економічно доцільним.

«Проте, складність в тому, що у австралійського вугілля дуже висока ціна - з урахуванням доставки до України - близько 130 доларів за тонну. При цьому Київ зможе купити не більше мільйона тонн цього палива, і навіть якщо контракт буде підписаний, вугілля дійде до України не раніше лютого. Це знову ж таки, за умови, що в міжнародних портах не виникне жодних проблем», - пояснює експерт.

На думку фахівця, якщо буде паралельно продовжений процес імпорту вугілля з Південної Африки і одночасно ми будемо везти вугілля з Австралії, ми просто не зможемо привезти понад 300 000 тонн з Австралії. 300 000 тонн - це дуже мінімальний обсяг. Для розуміння, на Україні сьогодні дефіцит в місяць становить півтора мільйона тонн вугілля.

Читайте також: Гриценко вважає, що Яценюк буде тягнути з Бюджетом до останнього дня

Україна відчуває серйозні проблеми з електроенергією: показники роботи ГЕС зараз найнижчі за останні 45 років, зруйновані електромережі і транспортна інфраструктура на Донбасі. У країні спостерігається дефіцит вугілля на ТЕС, в той час як температура повітря продовжує падати.

Як наслідок, Україна розглядає можливість закупівлі вугілля у В'єтнамі та Австралії, а його поставки із США не плануються через занадто високу ціну. Про це повідомив перший заступник голави Міністерства енергетики Юрій Зюков.

Зазначимо, також раніше Австралія засудила приєднання півострова Крим до РФ, і закликала до жорсткіших санкцій, які можуть бути накладені на Росію, поки мирні переговори не будуть успішними.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: