Аварійні відключення світла продовжаться до весни – експерт

Читать на русском

Уряд мав діяти на випередження, адже зараз не має альтернативних джерел постачання вугілля, та енергетична криза в січні і в лютому буде ускладнюватися.

Про це в коментаі «Слову і Ділу» розповів енергетичний експерт Володимир Омельченко.

«Віяльних відключень неможливо уникнути, і якщо їх не застосовувати далі, то світла в країні не буде взагалі. Ситуація буде ускладнюватися у січні і в лютому, а енергетична криза поглиблюватиметься. Нажаль, альтернативи віяльним відключенням не існує», - вважає Омельченко.

Споживання електроенергії в країні перевищено на 5 гігават, а це вже достатньо велика цифра на сьогодні. Щодоби ТЕС спалюють 50,5 тис. тонн вугілля, тоді як середньодобовий обсяг постачань не перевищує 45 тис. тонн – це найнижчий показник за останні 15 років.

«Українська влада говорила про можливість заміщення природного газу сланцевим, та ніхто не проводив розвідки та не будував певну інфраструктуру, а на оновлення української ГТС потрібно мінімум 2,5 мільярди доларів, а на повну модернізацію - приблизно 5 мільярдів. У разі ж зниження температури українські ТЕС не здатні витримати напруги. По потужності ми зараз споживаємо 60-70 мегават, тобто 60-70 тис. кіловат перебираємо тільки в час пік, у вечірній час. Можна було б закуповувати й мазут для газомазутних блоків електростанцій, але наразі його запасів теж недостатньо, бо уряд не думав про те, аби сформувати запаси, а займався політичними спекуляціями та виборами», – розповідає Омельченко.

Він наголосив, що потрібно зрозуміти: віяльні відключення не є економією, а вимушеним заходом, адже не вистачає потрібних обсягів електроенергії. За словами експерта, віяльні відключення щонайменше продовжаться до весни, адже не має альтернативних джерел постачання вугілля.

За його словами, завезення вугілля з ПАР, Австралії чи В’єтнаму «достатньо складний процес, і він потребує багато часу, а робити ставку на стовідсоткову закупівлю енергоносіїв у країни, яка нас хоче знищити, – це щонайменше недоцільно», – наголосив експерт.

Читайте також: Придністров'я може стати зоною бойових дій терористів будь-коли – експерт

Нагадаємо, що з 1 грудня в Києві почали відключати від електроенергії підприємства через дефіцит вугілля в країні.

Київобленерго обіцяло опублікувати орієнтовний план відключень від електропостачання споживачів Київської області та Києва на своєму сайті.

Однак, нагадаємо, що два місяці тому колишній міністр Кабінету міністрів України Остап Семерак запевнив, що відключень електроенергії в опалювальний сезон не буде. Така обіцянка зафіксована системою народного контролю «Слово і Діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: