Яценюк наповнить Бюджет за рахунок бідних – експерт

Читать на русском

Бюджет 2015 року може бути ухвалений умовно та спиратися на законодавство 2014 року.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Володимир Сіденко та Олександр  Охріменко.

«Існує велика ймовірність того, що ухвалення Бюджету на 2015 рік буде умовним, наприклад, вже зараз закладаються такі умовні показники, як інфляція в 13%, але ці 13% можуть бути в наступному році лише за місяць. Якщо ж бюджет не встигнуть ухвалити до Нового року, то це не означає катастрофи. Просто все буде фінансуватися в межах Бюджету попереднього року. Тобто Бюджет 2015 року буде спиратися на законодавство 2014-го», - розповідає Володимир Сіденко.

За словами Сіденка, Бюджет 2015 буде антисоціальним і наповниться за рахунок зниження соцвиплат, зменшення пільг і збільшення податків, загалом бюджет будуть наповнювати за рахунок бідних.

Водночас в коментарі «Слову і Ділу» економіст Андрій Новак висловив думку, що навіть з технологічної точки зору важко уявити, як можна за тиждень-два повністю змінити законодавство, а потім підготувати Бюджет на абсолютно новій основі.

«Сьогодні все схоже на імітацію процесів, імітацію децентралізації та дерегуляції», - сказав Новак.

Зазначимо, що Володимир Гройсман, виступаючи на зустрічі з Європейською бізнес-асоціацією, заявив, що проект Державного бюджету на 2015 рік повинен розроблятися на основі децентралізації фінансів - більша частина коштів, одержуваних державою, повинна залишатися на місцях, а також нагадав, що питання децентралізації є одним з ключових в коаліційній угоді.

«Очевидно, що бюджет-2015 буде писатись відповідно до вимог МВФ, тобто вони висунуть певні вимоги, які їм необхідні, а українське керівництво має їх ухвалити, щоб розраховувати на співпрацю з МВФ», - додав Новак.

Водночас, економічний експерт Олександр Охріменко вважає, що важливо ухвалити Бюджет до Нового року, щоб отримати кредит, який очікується в лютому.

«Якщо по суті, то насправді наш Бюджет ухвалить не Рада, а МВФ, й вже інше питання, наскільки він виявиться реальним для виконання. Проте зараз важливіше отримати чергову позику, інакше - дефолт», - вважає Охріменко.

Читайте також: В руках у Порошенка зосереджено найбільше влади в Україні

Нагадаємо, що раніше міністр фінансів України Наталія Яресько заявляла, що Кабінет міністрів має намір до 20 грудня підготувати проект Державного бюджету на 2015 рік для внесення його в парламент. 13 грудня проект закону про Державний бюджет України на 2015 рік, який зареєстрований у Верховній Раді 12 грудня під №1000, був відкликаний з парламенту, оскільки уряд України ухвалив рішення разом з фракціями коаліції доопрацювати проект Держбюджету-2015 і внести його на новій податковій і бюджетній базі.

Зазначимо, що прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що проект Державного бюджету на 2015 рік буде жорстким.


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: