Ціна нафти може впасти до $ 43 за барель – експерт

Читать на русском

ОПЕК давно вже не виконує роль картелю і втратила важелі контролю за нафтовими цінами.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з енергетичних питань Володимир Омельченко.

«У найближчі кілька місяців Brent подешевшає до $ 60 за барель, тобто на 12% з поточного рівня. У наступному році в перші два квартали ціни на нафту марки Brent за попередніми прогнозами можуть впасти з $ 98 за барель до $ 70. Без втручання з боку ОПЕК ринки мають великий ризик стати незбалансованими, а пік надлишку слід очікувати на другий квартал 2015 року. Через те, що ОПЕК не буде скорочувати виробництво ринок чекає надлишок і ціни на нафту можуть впасти до $43 за барель», - розповідає Омельченко.

Слід зазначити, що ціни на нафту різко падають з літа 2014 року. Ситуацію посилило рішення ОПЕК не скорочувати виробничі квоти на «чорне золото».

«ОПЕК давно вже не виконує роль картелю і втратила важелі контролю за нафтовими цінами. Що стосовно ролі Саудівської Аравії, то вона не буде скорочувати видобуток нафти не тому, що не хоче, щоб нафта дорожчала. Собівартість видобутку нафти в Саудівській Аравії вкрай невелика, тому на відміну від виробників американської сланцевої нафти для них фактично будь-яка ціна приносить прибуток і зараз логічніше заробити на обсягах і поправити своє бюджетне становище», - пояснює експерт

Читайте також: КМДА: економічно обґрунтована вартість проїзду в метро - 4,5 грн

Morgan Stanley скоротив свій прогноз на наступний рік щодо динаміки цін на нафту марки Brent з $ 98 до $ 70, а на 2016 рік з $ 102 до $ 88 за барель.

Нагадаємо, що ціна одного бареля нафти марки Brent впала до нового п'ятирічного мінімуму з жовтня 2009 року.

Топ-експортер нафти Саудівська Аравія блокувала заклики бідніших членів організації країн-експортерів нафти скоротити обсяги її виробництво.

Минулого тижня, Саудівська Аравія скоротила свої щомісячні ціни на нафту, що поставляються в США і Азію. Цей крок, за словами аналітиків, демонструє посилення боротьби за ринок.


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: