Статус союзника США пришвидшить завершення АТО на сході України – експерт

Читать на русском

Статус союзника поза НАТО є сигналом для Кремля, що світ почав нам допомогати і в України будуть ресурси, щоб здійснити супротив.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт-міжнародник Йосиф Зісельс та незалежний експерт з міжнародної безпеки Євген Жеребецький.

«Стримати виключно економічними санкціями Росію не вдасться. Кремль може зупинитись лише тоді, коли відчує готовність адекватних дій від США. Пройшло півроку війни, агресія від Росії не зменшилась, а Путін від своїх намірів не відступає, тому США готові до того, щоб надати статус поза НАТО, тим паче, що цей напрямок підтримують і республіканці і демократи, але вони радикальніші, ніж Обама, а рішення залишатиметься за ним. До того ж, перешкодою прямої військової підтримки України стоїть внутрішнє законодавство США – закони про контроль за експортом озброєнь і зовнішню військову допомогу», – пояснює Зісельс.

За його словами, статус союзника поза НАТО, не означає відразу реальної військової підтримки, але це однозначно є сигналом для агресора, що світ почав нам допомогати і в України будуть ресурси, щоб здійснити супротив.

«По суті укладається повноцінний військовий союз між США та Україною. Це дозволить американцям дати Україні те, чого не вистачає Україні, а саме: швидкого доступу до даних аерокосмічних супутників, аби оперативно виявляти позиції терористів і завдавати точних ударів по їхніх позиціях, високоточну зброю та сучасні прилади зв’язку. Статус союзника, це суттєво пришвидшить завершення АТО на українському сході та зменшить ймовірність нової масштабної війни», - вважає Жеребецький.

Читайте також: У СБУ дотримуються версії, що бойовиків фінансує Янукович і Ко

Нагадаємо, Обама засудив російську агресію та пообіцяв Україні подальшу допомогу, але відмовив в наданні Україні особливого статусу поза військового блоку НАТО.

Слід нагадати, що 11 грудня Сенат США ухвалив законопроект The Ukraine Freedom Support Act of 2014 (S.2828). «Акт Підтримки свободи в Україні», сенат підтримав одноголосно.

Відзначимо, що законопроект, зменшує залежність України від російського газу і надає допомогу українській армії і біженцям. Крім того, законопроектом передбачається введення нових санкцій проти РФ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: