«День тиші»: терористи стріляють, а військові «тримають наказ» – експерт

Читать на русском

Українські війська «тримають наказ» не відкривати вогонь тоді, коли з'являються дані розвідки про підготовку бойовиками мінометних позицій.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт зовнішньої політики і міжнародної безпеки.

 «Для проросійських бойовиків, польових командирів, банд, що діють на Донбасі, ця війна має сенс і надзвичайно вигідна. Поки йдуть військові дії, вони мають владу, доступ до ресурсів, підтримку Росії, тому оголошення «тиші» не буде дотримуватись бойовиками, а от для українських військових це могло би мати катастрофічні наслідки. Складається така ситуація, що наші війська отримують наказ не відкривати вогонь, і вони дійсно його не відкривають, але при цьому зазнають атак і обстрілів сепаратистів», – вважає Мельник.

За словами експерта, навіть на випередження вони не мають права стріляти, і за таких умов з'являються дані розвідки про підготовку бойовиками мінометних позицій.

«Вважаю, що й переговори в Мінську не завершаться для українського уряду нічим хорошим. Стосовно Росії почали запроваджувати санкції з вересня, вона знаходиться в економічній кризі, міжнародній ізоляції і, тим не менш, це не заважає їй продовжувати вести військові дії і використовувати свою головну зброю – шантаж. А Україна до цього часу не може назвати своїм іменем те, що відбувається, а це вже не АТО», – підсумовує спеціаліст.

Читайте також: В Мінсоцполітики думають, як відрізнити учасників АТО від «тилових пацюків»

Зазначимо, що в Міністерстві оборони України повідомляють, що в Україні розпочнеться четверта хвиля мобілізації ще до Нового року. Зокрема, офіційного указу Президента Петра Порошенка варто очікувати в середині грудня.

Водночас, в «День тиші» штабом АТО обліковано 14 фактів порушення режиму «тиша» з боку незаконних збройних формувань. З них три – до оголошення режиму припинення вогню. Проте українські артилеристи, за твердженням штабу АТО, ударів у відповідь не завдавали і продовжували дотримуватись «Дня тиші».

Незважаючи на це, у зоні АТО продовжено дію режиму тиші.

Цю інформацію на брифінгу повідомив речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: