Страхова медицина, збільшення тарифів для населення: план уряду Яценюка

Читать на русском

Прем’єр-міністр України на засіданні Уряду у вівторок, 9 грудня, представив програму діяльності Кабінету міністрів України, пише «Слово і Діло».

В основі програми діяльності Уряду – коаліційна угода, а основні кроки – радикальні зміни, які дозволять Україні вступити до Євросоюзу, наголошує прем’єр.

Так, серед головних кроків Уряду – медичне страхування. За словами Яценюка, в Україні немає безкоштовної медецини.

«Ми декларуємо те, що в Україні буде введено медичне страхування. Повноцінне медичне страхування. В країні немає безкоштовної медицини. Це брехня», - сказав Яценюк.

Також реформа системи здоров'я передбачає скасування реєстрації деяких сертифікованих ліків. Низку вакцин і спеціальних медичних препаратів будуть закуповувати за системою і моделлю ООН.

« Ми скасовуємо бюрократичну і корупційну реєстрацію лікарських засобів і медичних препаратів, які пройшли відповідну реєстрацію і ліцензування у Європейському союзі, США, Канаді, Австралії і Японії. Для цього буде внесені відповідні зміни в закон «Про лікарські засоби», - наголосив Яценюк.

Щодо економічних реформ, то тут уряд планує запровадити загальнодержавне декларування, кожен українець повинен буде задекларувати свої статки.

«У рамках нової економічної політики уряд пропонуватиме парламенту закон про податковий компроміс. Що це означає? Це означає запровадження нульової податкової декларації», - заявив прем’єр.

Такий крок дасть можливість боротися із корупцією і відстоювати принцип справедливості у розподіленні доходів.

Боротьбі з корупцієї і виведенню готівки із тіньового обігу сприятиме додаткова відповідальність за виплату заробітної плати у конвертах. За словами Яценюка, він був вражений офіційними даними щодо рівня заробітних плат, зокрема у Києві.

«Там 40% громадян, які офіційно отримують заробітну плату нижчу, ніж 1200 грн. Це неправда», - наголосив прем’єр.

Така ситуація склалась через недосконалу податкову систему, метою уряду є зменшення єдиного соціального внеску з 41% поетапно до 15%.

Також на меті Уряду:

  • першу чергу – створення Національного антикорупційного бюро і запуск його роботи.

  • Друге – створення і запуск Національної асамблеї запобігання корупції.

  • Третє – це електронне декларування всіх доходів і витрат всіх держчиновників.

  • Четверте – це моніторинг життя держслужбовців на предмет відповідності декларації.

Щодо реформування енергосектору, то тут планують створити підприємства «Магістральні газогони України» та «Підземні газові сховища України», які на 49% зможуть належати інвесторам з ЄС та США.

Також уряд ухвалює рішення про добудову двох блоків на Хмельницькій атомній станції до 2018 року. Протягом 2015 року, сподівається прем’єр, вдасться суттєво збільшити видачу потужності з Південноукраїнської, Хмельницької та Рівненської АЕС.

Вугілля Україна купуватиме, аби не залежати від Росії, по всьому світу, а ядерне паливо закуповуватиме у американської компанії Westinghouse.

А місцеве населення чекатиме обов’язкове збільшення тарифів на енергопостачання до ринкового рівня. В іншому випадку, за словами Яценюка, величезний дефіцит «Нафтогазу» подолати не вдасться.

Говорячи про власний видобуток нафти і газу, Яценюк заявив, що Україна перейде від корупційних договорів про спільну діяльність до «класичного світового принципу» – угод про розподіл продукції.

Читайте також: Яценюк планує добудувати «Стіну» на кордоні з РФ за чотири роки

Загалом програма Уряду передбачає короткотермінові дії для реформування країни на 2015-2016 роки, заявив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. І очікує, що в четвер, 11 грудня, парламент схвалить цей план дій.


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: