Порошенко хоче збільшити витрати на армію до 5% ВВП – експерт

Читать на русском

5% ВВП на Нацбезпеку можуть бути доцільними та реальними на досить короткий термін часу, коли йде інтенсивна реформа переозброєння.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив економічний експерт Андрій Новак та експерт з військових програм Олексій Мельник.

«Сьогодні є тільки один офіційний документ від влади, в якому вказані орієнтири витрат на оборону, - це коаліційна угода, в якій зазначено, що на оборону буде виділятись не менше 3% ВВП. Це єдиний офіційний документ, яким можна керуватись, але вважаю, що ця цифра дуже оптимістична для держави», - розповідає Андрій Новак.

Відзначимо, що Петро Порошенко пообіцяв зробити армію пріоритетом своєї політики. Про це йдеться в програмі реформ президента «Стратегія 2020». 

«Українські війська відтепер і назавжди залишатимуться об’єктом першочергової уваги з боку держави… Ті, хто служить у Збройних силах України, по праву повертають собі статус еліти суспільства», – заявив Президент.

«Усе залежатиме від того, чи готовий парламент підтримувати ці ініціативи президента, тому що останнє слово залишається за ВР, яка затверджує бюджет. Що стосується цієї цифри, то слід пам’ятати, що 5% - це досить великий показник, тому що це відсотки від ВВП. І це значно більше від держбюджету», - підкреслює Новак.

Водночас Олексій Мельник вважає, що 5% ВВП можуть бути доцільними на досить короткий термін часу, коли йде інтенсивна реформа переозброєння, але збереження таких витрат протягом кількох років – це досить складно для нашої країни, оскільки при цьому треба ще проводити економічні реформи і мати нормальні стандарти життя для людей.

«Першочергово наразі необхідно приватизовувати оборонні підприємства України, щоб ефективно реформувати військову промисловість і отримувати сучасні розробки військової техніки», - підсумував Мельник.

Читайте також: Терористи вимагають гроші з населення за гуманітарку

Нагадаємо, що нинішні військові витрати в України складають 1,02% від ВВП.

Для порівняння, зараз максимальний показник видатків серед країн Євросоюзу становить 2,4%, а мінімальний – у Люксембурзі: 0,5%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: