«Припинення вогню» оголошено через обмеження «гуманітарної допомоги»

Читать на русском

Зараз можна напевно говорити хіба що про зменшення інтенсивності воєнних дій, але не про тривале припинення вогню на Донбасі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіли експерт з програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Олексій Мельник та віце-президент Атлантичної Ради Олег Кокошинський.

«Причиною того, що сепаратисти вирішили оголосити «припинення вогню», можливо є сигнал з Москви про те, що об’єм так званої «гуманітарної допомоги» найближчим часом буде суттєво обмежеий, і найближчим часом не буде інтенсивного постачання снарядів та іншої воєнної допомоги, яка останнім часом надходила регулярно», - вважає Мельник.

Водночас, Олег Кокошинський вважає, що у сепаратистів є категорія людей, які не зацікавлені в припиненні вогню.

«Україна має мати чітку позицію і розуміти, що модель прямих переговорів с терористами, сідати з ними за круглий стіл для України – неприйнятно, оскільки цим самим ми визнаємо сепаратистські угруповування. Якщо вже й проводити переговори, то лише з Росією. До того ж, в українському парламенті зараз є проросійські депутати, які негативно відносяться до мінських переговорів, чи будь-якого формату «припинення вогню». Взагалі ідеальним би було для України не йти на якісь поступки та пропозиції сепаратистів, а продовжувати свою політику та санкції за допомогою Заходу», - підсумовує Кокошинський.

В свою чергу, посол України в НАТО Ігор Долгов наголошує, що з дня оголошення перемир'я на сході України в ході конфлікту на Донбасі загинули більше 400 українських військових.

«Раніше ми дискутували про «гібридну війну», а тепер у нас «гібридне перемир'я». За період перемир'я з 5 вересня відбулося безліч інцидентів, ми втратили більше 400 військовослужбовців», – описав ситуацію Долгов на засіданні в Брюсселі.

Читайте також: «Перемир'я» супроводжується кадровими рішеннями в Кремлі – військовий

Нагадаємо, що в зоні АТО здійснюють вже третю спробу встановити перемир'я: з 5-го грудня планують припинити бойові дії, з 6-го – відвести важкі озброєння від лінії зіткнення.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: